Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Satamaan johtavan raitiolinjan rakentaminen sotkee Tallinnan liikennettä maaliskuusta alkaen – raitiovaunujen liikennöintiin tulossa pitkä tauko

Tallinnassa alkavat tänä vuonna uuden matkustajasatamaan johtavan raitiolinjan rakennustyöt. Niihin liittyvät liikenteen uudelleenjärjestelyt kääntävät käytännössä koko keskustan liikenteen päälaelleen, eikä ratkaisua odotettavissa oleviin liikenneongelmiin ole vielä löytynyt.

Uuden, vuoteen 2025 mennessä valmistuvan raitiolinjan rakentaminen on Tallinnan kaupungin viime vuosien suurin ja kallein liikennehanke, joka käytännössä pysäyttää liikenteen kaupungin ydinkeskustassa, Laikmaa-, Hobujaama- ja Ahtri-kaduilla.

Vaikka rakennustöiden on tarkoitus alkaa jo maaliskuussa, tarkka suunnitelma puuttuu vielä. Kaupunki on lupaillut suunnitelman valmistuvan helmikuun aikana.

Tallinnan apulaiskaupunginjohtaja Vladimir Svet myöntää Viron yleisradion haastattelussa, että vaikeuksia liikenteelle on odotettavissa.

– Työt vaikeuttavat liikennettä keskustassa, varsinkin kun Jõe- ja Pronksi-katujen remontti on vielä kesken, kun raitiolinjaa ryhdytään rakentamaan. Tietysti yritämme suunnitella vaikeimmat työt tehtäväksi kesäaikaan, kun kaupungissa on vähemmän ihmisiä, Svet sanoo.

Kesällä Tallinnassa järjestetään kuitenkin nuorten laulu- ja tanssijuhlat, jotka tuovat kaupungin kaduille tuhansia ihmisiä. Kaupunki lupaa ottaa tämän huomioon rakennustöissä.

– Tärkeintä on, että risteykset, joiden kautta juhlakulkue kulkee, ovat avoinna tapahtuman aikana, Svet toteaa.

Apulaiskaupunginjohtajan mukaan suurin ongelma on Tallinnan joukkoliikenne. Jos bussilinjat saadaankin vielä jotenkin uudelleen reititettyä, niin nykyiset raitiovaunulinjat joutuvat lopettamaan liikennöinnin pidemmäksi aikaa, kun uuden linjan pääristeystä ryhdytään rakentamaan.

Samalla Tallinnan kaupungin julkisen liikenteen asiantuntija Grigori Parfjonov myöntää, ettei kaikkia raitiovaunulinjoja pystytä korvaamaan busseilla.

Kun uuden raitiovaunulinjan rakentaminen alkaa, Tallinnan apulaiskaupunginjohtaja Svet ohjeistaa autoilijoita samalla tavalla kuin nyt satamaan johtavien Jõe- ja Pronksi-katujen remontin aikana eli kaupungin keskustan läpi ajamista kannattaa välttää kaikin mahdollisin keinoin tai käyttää julkista liikennettä, jonka kulkeminen ensi kesänä on sekin epävarmaa.