Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Ukrainalaispakolaisten saapuminen Viroon on hidastunut – pakolaisia poistuu nyt enemmän maasta kuin saapuu sinne

Viroon saapuvien ukrainalaisten pakolaisten määrä on alkanut laskea. Vielä viime vuoden lokakuussa pakolaisia saapui kuukaudessa 8 000, kun joulukuussa määrä oli enää 3 500.

– Joulukuussa enemmän ukrainalaisia lähti Virosta, kun saapui sinne, Viron kaakkoisen rajanylityspaikan päällikkö Peter Maran kertoo Viron yleisradion haastattelussa.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitos (PPA) uskoi alun perin, että kylmä sää ja Venäjän hyökkäykset saisivat pakolaisvirran kiihtymään loppuvuodesta, mutta näin ei tapahtunut.

Tällä hetkellä Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksella ei ole tietoa siitä, kuinka moni ukrainalaispakolaisista on jäänyt Viroon.

Tuhansien Viroon heti sodan sytyttyä saapuneiden ukrainalaisten oleskeluluvat ovat umpeutumassa ja ne pitäisi uusia. Monet pakolaisista ovat kuitenkin todennäköisesti jo palanneet Ukrainaan tai muuttaneet johonkin muuhun maahan.

– Sodan ensimmäisten kuukausien aikana saapuneet noin 17 000 ihmistä joutuvat pian uusimaan tilapäiseen suojeluun oikeuttavan oleskelulupansa, PPA:n rajavartiolaitoksen päällikkö Egert Belitšev sanoo.

Virossa pelätään, että tieto oleskeluluvan uusimisesta ei tavoita kaikkia pakolaisia. Euroopan komissio on sanonut, että tilapäiseen suojeluun oikeuttavat oleskeluluvat pitäisi uusia automaattisesti.

Tämä voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia, jos ihmiset eivät ole enää Virossa. Oleskelulupa nimittäin vaikuttaa sosiaalietuuksiin. Viro on maksanut oleskeluluvan saaneille pakolaisille etuuksia noin 10 miljoonan euron edestä.