Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Legendaarinen elokuvateatteri Tallinnassa pantiin myyntiin – suojeltu rakennus valmistu 1964

Tallinnan legendaarinen, neuvostoaikana rakennettu elokuvateatteri Kosmos on laitettu myyntiin. Elokuvateatterin ja sen tontin hintalappu on 8,25 miljoonaa euroa.

Pärnu maanteen varressa sijaitseva, vuonna 1964 valmistunut elokuvateatteri on Ilmar Laasin suunnittelema. Rakennusta pidetään yhtenä virolaisen rakennustaiteen muistomerkkinä ja nykyään se on suojeltu. Tämä tarkoittaa sitä, että tulevan uuden omistajan mahdollisuudet tehdä muutoksia 3 300 neliömetrin kokoiseen rakennukseen ja 5 900 neliömetrin kokoiseen tonttiin ovat rajoitetut.

Tallinnan kaupungin suunnittelulautakunnan perinnerakentamisen asiantuntijan Oliver Orron mukaan mielenkiintoista on se, että elokuvateatterin julkisivussa on säilynyt historiallinen ja omaa aikakauttaan edustava Kosmos-kyltti, joka on myös kunnostettu.

– Tällaisesta graafisesta suunnittelusta on vähän historiallisia esimerkkejä jäljellä. Kyltti voi kertoa meille myös infograafisen suunnittelun historiasta, Orro kertoo Viron yleisradion haastattelussa.

Rakennuksen tulevaisuuden kannalta tärkein kysymys on se, että pitääkö salin korotettu lattia säilyttää vai ei. Se ratkaisee sen, voidaanko rakennusta käyttää vaihtoehtoiseen tarkoitukseen vai jääkö se elokuvateatteriksi.

– Itse rakennus, sen julkisivu sekä tontin maisemointi ja siihen liittyvät rakennuksen edessä olevat suihkulähteet, on suojeltu, Orro sanoo.

Elokuvateatterirakennuksen yleiskunto on hyvä, vaikka alkuperäisestä sisustuksesta on enää jäljellä vain muutama valaisin.