Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Amos Rex -museon aikanaan ruuhkauttaneen japanilaisen taidekollektiivin uusin näyttely on parhaillaan esillä Tallinnassa

Moni muistaa vieläkin japanilaisen Teamlab-taidekollektiivin näyttelyn aiheuttamat jonot Helsingissä Amos Rex -museon korttelin ympäri vuonna 2018.

Teamlab-taidekollektiivin uusin näyttely on parhaillaan esillä Tallinnassa sijaitsevassa taidemuseo Kumussa. Se vie kävijän kävelylle digitaalisen teknologian avulla tehtyyn luontoon. Näyttely on ensimmäinen näin laaja digitaalisen taiteen näyttely Virossa.

Vuonna 2001 perustettu TeamLab on maailman tunnetuimpia digitaalisen taiteen tekijöitä. Taidekollektiiviin kuuluu eri alojen edustajia kuten ohjelmoijia, insinöörejä, tietokoneanimaattoreita, graafisia suunnittelijoita, matemaatikoita ja arkkitehteja.

Uuden teknologian mahdollisuuksilla leikkivässä taiteessaan TeamLab yhdistää taiteen, tieteen, teknologian designin ja luonnon. Heidän vaikuttavat tilainstallaationsa ovat muuttaneet käsitystä digiteknologialla toteutettavasta taiteesta, ihastuttaneet miljoonia katsojia eri puolilla maailmaa ja päässeet nimekkäisiin nykytaiteen kokoelmiin.

Kumussa esillä olevat TeamLabin teokset liittyvät peruselementteihin – veteen, tuleen, maahan ja ilmaan – luonnon ikuisessa kiertokulussa. Tietokoneella reaaliajassa luotavat suuret heijastukset tekevät näyttelyn jokaisesta hetkestä ainutkertaisen.

Vahva tilakokemus saa katsojan täysin lumoihinsa: ihmiset salissa eivät enää ole katsojia, vaan osallistujia. He vaikuttavat teoksiin ja keskustelevat niiden kanssa – tapahtuupa se sitten fyysisellä liikkeellä tai ladatulla mobiilisovelluksella.

– Kumu on etsinyt nykytaiteen alueella aiemminkin taiteen ja uuden teknologian yhteyksiä ja pannut itsensä koetukselle esimerkiksi Ryoji Ikedan, Jeremy Shaw’n ja muiden aikamme visuaalisen taiteen suurnimien kokeellisilla näyttelyinstallaatioilla. Mutta TeamLab on kuitenkin tähän mennessä suurin haasteemme – korkeaa teknologiaa edustava tilakokemus, jota on valmisteltu näyttelysalissa neljä kuukautta ja projektina useita vuosia, taidemuseo Kumun johtaja Kadi Polli kertoo suurnäyttelystä.

Näyttely on esillä Kumussa 7.5.2023 saakka.