Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Yhden aikamme kohutuimman valokuvaajan näyttely avautui Tallinnan Fotografiskassa

Tallinnassa sijaitsevan valokuvataiteenmuseo Fotografiskan kevään ensimmäinen uutuusnäyttely avautui 20. tammikuuta. Kyseessä on yhden aikamme kohutuimman valokuvaajan Andres Serranon näyttely ”Pahamaineiset” (Infamous), joka kertoo Yhdysvaltojen rasistisesta historiasta.

Serrano (s. 1950) on provokatiivinen amerikkalaistaiteilija, jonka tunnetuimpia teoksia on Piss-Christ eli valokuva krusifiksista, jonka taiteilija on upottanut omaan virtsaansa. Hänen teoksiaan Blood and Semen III sekä Piss and Blood on puolestaan käytetty Metallica-yhtyen albumien kansikuvina.

Tallinnassa esillä olevan valokuvanäyttelyn idea kehittyi Donald Trumpia kuvaavasta näyttelystä, jonka Serrano oli koonnut juuri sitä ennen. Etsiessään netistä Trumpiin liittyviä esineitä, Serrano havaitsi, että 1800-luvun blackface-kulttuuria edustavat esineet, joiden yhtenä tarkoituksena oli epäinhimillistää ja pilkata tummaihoisia ihmisiä, ovat alkaneet elää omaa elämäänsä eBayssa.

Taiteilija alkoi ostaa ja valokuvata näitä esineitä, joutuen samalla kohtaamaan maansa synkän historian ja todistamaan, kuinka rasismi ilmenee edelleen eri muodoissa.

– Serrano ei pelkää kertoa historian haastavista aiheista ja kuvailee näyttelyään kaivautumisena oman yhteiskuntansa pahamaineiseen menneisyyteen. Merkittävää tässä on kuitenkin se, että menneisyys kulkee mukanamme myös tänä päivänä ja että näennäisesti aikoja sitten historian havinaan hävinneet tapahtumat vaikuttavat meihin edelleen. Lisäksi meitä kahlitsee stereotyyppinen maailmankuva. Toivon, että tämä näyttely ravistelee käsityksiämme, Fotografiska Tallinnan näyttelypäällikkö Maarja Loorents toteaa.

Andres Serrano tunnetaan vulgääreistä värivalokuvista, jotka avartavat ymmärrystämme erilaisista sosiaalisista ongelmista ja tabuista, kuten rasismista, uskonnollisesta vainosta, kidutuksesta ja kuolemasta.

Pahamaineiset-näyttelykin päättyy muotokuvaan yhdestä 2000-luvun pahamaineisimmasta hahmosta: Jeffrey Epsteinista.