Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Virossa vähittäiskaupan liikevaihto kasvoi viime vuonna kaksi prosenttia - tänä vuonna ostovoimaa heikentävät kotitalouksien kasvavat lainanlyhennykset

Vähittäiskaupan yritysten liikevaihto oli Virossa viime vuonna yhteensä 10,5 miljardia euroa. Vuoteen 2021 verrattuna kasvua tuli kaksi prosenttia. Luvut selviävät Viron tilastokeskuksen tuoreista vähittäiskaupan myyntitilastoista.

Viron tilastokeskuksen analyytikon Linda Pihlakin mukaan liikevaihto kasvoi eniten polttoaineiden vähittäismyyntiä harjoittavissa yrityksissä (12 %) ja teollisuustavaraliikkeissä (3 %). Päivittäistavarakaupan myyntituotto kuitenkin laski kolme prosenttia.

– Vähittäiskaupan yritysten liikevaihto oli vuoden 2022 joulukuussa 996 miljoonaa euroa. Vuoden 2021 joulukuuhun verrattuna se laski seitsemän prosenttia. Myyntituotot laskivat useimmilla toimialoilla, mutta myynti apteekeissa ja kosmetiikkaliikkeissä taas kasvoi seitsemän prosenttia, Pihlak kertoo.

Keskimääräistä enemmän eli 16 prosenttia liikevaihto laski myös taloustavara-, kodinkone-, rauta- ja rakennustarvikeliikkeissä ja 12 prosenttia muissa erikoisliikkeissä, kuten kirjakaupoissa, urheiluliikkeissä ja lelu- ja pelikaupoissa.

Vähittäiskaupan myyntivolyymin laskun syveneminen näkyy Virossa myös korttimaksujen määrässä. Swedbankin mukaan tammikuun kolmen ensimmäisen viikon korttimaksujen määrä viittaa vähittäiskaupan myyntivolyymin jatkuvaan laskuun.

Syynä on Swedbankin mukaan kotitalouksien ostovoiman heikkeneminen yhdessä korkean inflaation kanssa. Pankin mukaan ostovoiman lasku hidastuu kuluvana vuonna, mutta samalla kotitalouksien lainojen lyhennykset kasvavat ja alkavat rajoittaa kulutusta yhä enemmän.