Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Narvan kaupunki haluaa tiheämmät junayhteydet Tallinnaan – matkustajien määrä on reitillä kasvussa

Narvan kaupunki haluaa lisätä junavuorojen määrää Tallinnaan sekä parantaa junayhteyksiä yliopistokaupunki Tarttoon.

Viron valtion omistaman junaoperaattori Elronin mukaan junaliikenne Narvaan lisääntyy parin vuoden sisällä. Jo nyt Tallinna-Narva-reitille on lisätty toinen matkustajajuna, joten junalla pääsee Tallinnaan nykyään viisi kertaa päivässä.

Tämä on hyvä uutinen narvalaisille, sillä nyt kaupungista pääsee aamulla Tallinnaan ja illalla työpäivän päätyttyä myös takaisin Narvaan. Tämä vuoromäärä ei kuitenkaan riitä, sillä junamatkustajia on paljon.

Viron yleisradion haastatteleman Narvan kaupunginjohtajan Katri Raikin mukaan narvalaiset haluavat myös nopean junayhteyden Tarttoon.

– Meille on tärkeää, että junat olisivat nykyistä pidempiä, sillä nyt ne ovat hyvin täynnä ja junamatka pitää suunnitella neljä tai viisi päivää etukäteen, jos haluaa matkustaa ensimmäisessä luokassa. Tarton yliopistossa opiskeleminen on suosittua, joten sujuvien junayhteyksiä merkitys kaupunkien välillä on suuri, Raik toteaa.

Elronin myynti- ja kehityspäällikkö Ronnie Kongo kertoo, että nykyään Narvasta Tarttoon kulkee juna viisi kertaa päivässä ja kolmen junavuoron osalta vaihto Tapan asemalla kestää noin 10 minuuttia. Joillakin junilla vaihtoaika voi venyä 20 minuutista tuntiin.

– Tämän parempia yhteyksiä Elron ei pysty nykytilanteessa tarjoamaan. Ongelmana on Viron rautatieverkosto, joka on pääasiassa yksiraiteinen eikä tarjoa ohittamis- tai kääntymismahdollisuuksia, Kongo sanoo.

Seuraavat lisäjunat ovat odotettavissa Tallinna-Narva-reitille vasta parin vuoden kuluttua, kun Tarton-reitiltä vapautuneet junat siirretään sinne. Ronnie Kongon mukaan Elronilla on ehdottomasti suunnitelmia lisätä liikennettä reitillä.

Tallinna-Narva-reitillä kulki viime vuonna 600 00 matkustajaa, mikä on kolmanneksen enemmän kuin vuonna 2021.