Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Virolaiset käyttävät nykyään neljä kertaa enemmän aikaa television katseluun kuin lukemiseen

Virossa tehdään kymmenen vuoden välein ajankäyttötutkimus, jossa Viron tilastokeskus selvittään virolaisten ajankäyttötapoja ja erilaisiin arkisiin toimintoihin kulutettua aikaa. Viimeisin tutkimus on tehty vuosina 2019–2021.

Tuoreimman ajankäyttötutkimuksen mukaan virolaiset käyttävät neljä kertaa enemmän aikaa television katseluun kuin lukemiseen. Vaikka Virossa katsotaan televisiota nykyään hieman vähemmän kuin 20 vuotta sitten, on television katselu edelleen suosituin vapaa-ajanviettotapa.

Kuinka paljon aikaa television ääressä sitten Virossa oikein vietetään? Ajankäyttötutkimuksen mukaan virolaiset katsoivat vuosina 2019–2021 televisiota keskimäärin 2 tuntia ja 5 minuuttia päivässä. Se on 12 minuuttia vähemmän kuin 20 vuotta sitten.

Miehet viettävät enemmän aikaa television ääressä kuin naiset – keskimäärin 11 minuuttia enemmän per päivä.

Televisionkatselu päihittääkin Virossa kaikki muut vapaa-ajan viettotavat, kuten urheilun (keskimäärin 40 minuuttia päivässä), seurustelun (37 minuuttia) ja lukemisen (31 minuuttia).

Lisäksi virolaiset viettävät ajankäyttötutkimuksen mukaan enemmän aikaan television ääressä viikonloppuisin kuin arkisin. Esimerkiksi sunnuntaisin he katsovat televisiota yli puoli tuntia pidempään kuin arkipäivinä maanantaista torstaihin.

Kaikkein eniten televisiota katselevat ajankäyttötutkimuksen mukaan yli 65-vuotiaat, jotka viettävät suurimman osan vapaa-ajastaan television ääressä. Se tarkoittaa yli kolmea tuntia päivässä. Vähiten televisiota katsovat puolestaan 10–14-vuotiaat, vain tunnin ja 16 minuuttia päivittäin. 24–44-vuotiaatkin viettävät television ääressä päivittäin vain tunnin ja 25 minuuttia.

Virossa ihmisten television ääressä viettämä aika riippuu pitkälti siitä, kuinka kiireisiä ihmiset ovat muiden velvollisuuksiensa kanssa. Esimerkiksi työssäkäyvät ihmiset katsovat televisiota lähes puoli tuntia vähemmän kuin työttömät, jotka viettävät television ääressä päivittäin 2 tuntia ja 14 minuuttia.