Viimeistään Timo Kinnusen tarjoama yllättävä ruoka hurmasi tulevan puolison – lukijat paljastavat treffiruokavinkkinsä
Timo ja Jaana Kinnunen ovat nauttineet yhteisistä aterioista pian neljännesvuosisadan. "Luulin saavani pakastepitsaa", Jaana Kinnunen muistelee ensimmäisiä ruokatreffejä. Marko Kauko
Suomen romanttisimmaksi valitussa ravintolassa on nähty myös kosintoja.
Uskomattoman hyvä jäniskäristys taisi olla se, joka hurmasi Jaana Kinnusen yli 24 vuotta sitten. Oli ihastumiseen tietysti osansa Timo Kinnusellakin, ruuan valmistaneella miehellä – nykyisellä aviomiehellä.
He olivat tavanneet ensimmäisen kerran pubissa pari viikkoa aiemmin. Jaana istahti Timon viereen ja he alkoivat jutella.
– Vieressämme istunut vanhempi mies jutteli kanssamme. Hän totesi, että te näytätte rakastuneilta, olette varmaan olleet yhdessä pitkään. Joo, kaksi tuntia olemme jutelleet, Jaana Kinnunen, 58, sanoo.
– Kyllä se tuntui siltä heti, että ihastuimme toisiimme. Kun aloimme jutella, se huumorintaju ja kaikki, mitä ihmisessä on, ihastutti. Silmiin jäi kiinni heti ensimmäisenä, Timo Kinnunen, 51, sanoo.
Seurustelu alkoi saman tien. Parin viikon kuluttua Jaana sai kutsun Timon luo syömään. Hän odotti saavansa pakastepitsaa, mutta yksiössä leijailikin vastaan ihana tuoksu. Tarjolla oli jäniskäristystä Timon viikonloppuna metsästämästä jäniksestä ja keitettyjä perunoita.
– Enpä ollut niin herkullista sapuskaa saanut ikinä! Olin syönyt poronkäristystä mutta en mitään riistaa aiemmin. Olisin syönyt varmaan kaiken, jos olisin kehdannut, Jaana kertoo.
Kinnusilla syödään edelleen jäniskäristystä, jota Timo aikoinaan tarjoili Jaanalle treffeillä. Marko Kauko
Sittemmin riistaruokia on riittänyt. On jänistä, kaurista tai hirveä, joista syntyy käristystä, jauhelihaa, pihviä tai lihapataa.
Puoliso kulki metsällä mukana kymmenen vuotta.
– Sitten alkoi tulla sairauksia enkä enää päässyt metsälle. Se tietysti harmittaa, mutta asumme järvenrannalla ja aina riittää touhua, Jaana kertoo.
– Sitten on keksitty muita yhteisiä harrastuksia. Emme ole alkaneet surkutella, jos jotakin on tullut. Pidetään huolta toisesta myötä- ja vastoinkäymisissä, Timo lisää.
Huumoria riittää Kinnusten ruokapöydässäkin, jossa syödään usein riistaa tai kalaa. Marko Kauko
Kinnusilla on verkot vesillä kesät talvet, ja he syövät riistan lisäksi paljon kalaa. Kumpikin laittaa ruokaa.
Ruokapöytään Laukaan Lievestuoreelle pääsevät myös kaverit ja Jaana Kinnusen tytär perheineen. Lapsenlapset pitävät erityisesti mummonsa jälkiruuista, kuten suklaamoussesta ja mansikkapiirakasta, sekä Timon kylmäsavulohesta.
– Muistan, kun Jaanan veli ja hänen vaimonsa söivät tekemääni metsopaistia. Jaanan käly kehui, että ei ole ikinä syönyt näin hyvää ruokaa. Ja hän on itse todella hyvä ruuanlaittaja, Timo kertoo.
Kinnusille on jäänyt mieleen makuelämyksiä myös matkoilta, muun muassa herkulliset sushit Hongkongissa ja mausteet häämatkalla Thaimaassa.
– Ravintolassa käymme ehkä kerran vuodessa, kun ei sieltä saa niin hyvää ruokaa kuin itse teemme, Jaana toteaa.
Jäniksenlihan makua ei pidä peittää liialla maustamisella, neuvoo Timo Kinnunen. Marko Kauko
Timon jäniskäristys
noin 1 kg luutonta ja kohmeista tai jäistä jäniksenlihaa
noin 50 g voita
2–3 sipulia
5–10 katajanmarjaa
jauhettua mustapippuria oman maun mukaan
noin 2 tl suolaa
1–2 tlk tummaa olutta, osan voi korvata vedellä
1 Kuori ja pilko sipulit. Vuole kohmeisesta lihasta ohuita lastuja.
2 Laita paistinpannuun voi, sipulit ja liha. Paista niin kauan, että liha saa väriä pintaan.
3 Lisää katajanmarjat, pippuri, suola ja olut, sekoita ja laita kansi päälle. Hauduta 15–20 minuuttia tai kunnes liha on kypsää. Jos neste haihtuu, voit lisätä olutta tai vettä. Lisäyksen jälkeen käriste pitää kiehauttaa. Muista maistaa välillä, että saat käristykseen suuhusi sopivan maun.
4 Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunamuusin sekä puolukkasurvoksen kanssa. Jos jäniksestä jää niin sanottu ranka käteen, keitä se. Irrota loput lihat rangasta ja pakasta ne. Voit tehdä niistä vaikka jäniskastikkeen.
Kappelin ravintolanjohtaja Santeri Uusitalo sanoo, että ravintolan romanttisuus muodostuu kokonaisuudesta. Päivi Tuovinen