Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Virossa kuoli viime vuonna henkirikoksen uhrina 18 ihmistä – se on alhaisin luku sitten Viron uudelleenitsenäistymisen vuonna 1991

Thea Ekholm

Vuonna 2022 Virossa rekisteröitiin 25 663 rikosta. Se on Viron oikeusministeriön mukaan 1,2 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021. Omaisuusrikosten määrä kuitenkin kasvoi kolme prosenttia.

– Omaisuusrikosten määrä on ollut kasvussa viime vuosina. Vuonna 2019 niiden määrä oli kaikkein alhaisimmalla tasolla, mutta nyt niiden osuus kaikista rikostyypeistä on noussut tasaisesti, Viron oikeusministeri Lea Danilson-Järg sanoi Viron yleisradion haastattelussa.

Myös myymälävarkauksien määrä on Virossa lisääntynyt kahden viime vuoden aikana. Jo kaksi kolmasosaa tehdyistä varkauksista on suunniteltuja ja organisoituja varkauksia.

– Samalla olemme iloisia voidessamme todeta henkilöön kohdistuvien rikosten osuuden laskeneen neljä prosenttia vuoteen 2019 verrattuna, ministeri totesi.

Vuoden 2022 tilastojen mukaan Virossa omaisuusrikoksia tehdään eniten ja niiden osuus kaikista rikoksista on 46 prosenttia. Henkilöön kohdistuvien rikosten osuus on 26 prosenttia. Lisäksi 11 prosenttia rikosten kokonaismäärästä on tieliikennerikoksia eli pääasiassa rattijuopumuksia.

Väkivaltarikosten määrä laski Virossa kuusi prosenttia viime vuonna, mutta raportoitujen henkirikosten ja murhayritysten määrä (27 kpl) oli sama kuin edellisenä vuonna. Näiden rikosten seurauksena 18 ihmistä kuoli. Se on alhaisin luku sitten Viron uudelleenitsenäistymisen vuonna 1991.

Lisäksi viime vuonna huumerikollisuus väheni Virossa peräti 23 prosenttia ja seksuaalirikosten määrä väheni 19 prosenttia.

Oikeusministeri mainitsi rattijuopumukset ja myymälävarkaudet alueiksi, jotka vaativat viranomaisten lisähuomiota jatkossa.