Kalamajan kaupunginosassa Tallinnassa on käynnissä mittava katutyö, jossa Kalamajan Tallinnan Vanhaankaupunkiin ja Balti Jaam -rautatieasemaan yhdistävä Vana-Kalamaja-katu uudistetaan jalankulkija- ja pyöräilijäystävällisemmäksi.
Vana-Kalamaja-kadun varressa on käynnissä myös arkeologinen kaivaus, jossa tutkitaan alueen historiaa. Jo nyt arkeologit ovat löytäneet pätkän keskiaikaisen Nunne-kadun päällystettä sekä useita muita samalta aikakaudelta peräisi olevia esineitä.
Löydöt ovat merkittäviä, koska keskiaikaisesta Kalamajasta tiedetään vain vähän. Kaivausten piti olla vain rutiinitoimenpide katuremontin ohessa, mutta arkeologien yllätykseksi he löysivät keskiaikaisen Nunne-kadun päällysteen heti kaivaessaan maan pintakerroksen läpi.
– Kukaan ei tiennyt kadun tarkkaa sijaintia. Se oli teoriassa olemassa ja näkyi myös vanhoissa kartoissa, mutta missä se tarkalleen sijaitsi ja mihin suuntaan johti, sitä emme tienneet, kaivauksia johtavan Muinaisprojek-yrityksen kenttätöiden valvoja Silver Jäger kertoi Viron Yleisradion haastattelussa.
Kaivauksissa paikalta löytyneiden keramiikan sirpaleiden perusteella on arvioitu, että Nunne-katu on rakennettu 1300-luvulla ja ollut käytössä 1500-luvulle asti. Lisäksi kaivauksissa on löytynyt ruotsalaisia kupari- ja hopeakolikoita vuosilta 1640 ja 1645 sekä pala saksalaista keraamista Westerwald-kannua.
Lue myös: Kalamajasta Tallinnan rautatieasemalle kulkeva Vana-Kalamaja-katu remontoidaan keväällä
Vana-Kalamaja-kadun kaivausten löydöt puhdistetaan ensin ja sitten ne viedään esille Kalamaja-museoon.
Kalamaja-museon johtaja Kristi Paatsi on iloinen löydöistä.
– Tällaisia satunnaisia löytöjä Kalamajasta meillä on tähän asti ollut vain Tallinnan kaupunginmuseon kokoelmissa. Keskiaikaisesta Kalamajasta on vielä suhteellisen vähän tietoa, mutta kaikki viittaa siihen, että kaupunginosalla on ollut värikäs menneisyys, Paatsi kertoo.