Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Laskiaispullat ja mäenlasku ovat Virossakin osa laskiaisen viettoa

Tänä vuonna sunnuntaina 19. helmikuuta vietetään laskiaissunnuntaita ja laskiaistiistaita puolestaan vietetään helmikuun 21. päivä.

Virossakin laskiaisen viettoon kuuluvat laskiaispullat, jotka ovat kooltaan vielä muhkeampia kuin Suomessa. Viroksi laskiaispullien nimi on Vastlakuklid ja ne ilmestyvät myyntiin kauppoihin ja kahviloihin jo hyvissä ajoin tammikuun puolella.

Toinen virolainen perinneruoka laskiaisena ovat siansorkat. Tämä johtuu siitä, että ennen vanhaan siat lahdattiin maalaistaloissa joulupöytään ja silloin myös suurin osa lihoista syötiin. Niinpä laskiaisena ei ollut jäljellä kuin siansorkkia, joita tarjottiin herneistä ja pavuista tehdyn sopan kanssa. Ja myöhemmin siansorkista sorvattiin lapsille hyrriä!

Tulevan laskiaistiistain perinteisiin Virossa kuuluvat tietenkin mäen lasku, jonka uskottiin tuovan hyvää onnea seuraavan kesän pellavaviljelyksille. Se kenen kelkka liukui mäen alla pisimälle, saattoi odottaa seuraavana kesänä muita korkeampia pellavanvarsia.

Paras tapa tutustua virolaisiin laskiaisperinteisiin ja niiden historiaan, on vierailla Tallinnan Rocca al Maressa sijaitsevassa Viron ulkoilmamuseossa laskiaissunnuntaina järjestettävässä tapahtumassa.

Silloin museon jokaisessa talossa on erilaista ohjelmaa ja esillä on myös vähemmän tunnettuja laskiaisperinteitä, kuten kelkkamäessä laulettavia laskiaislauluja, kauniita lettikampauksia, sian luista tehtyjä hyrriä, erilaisia laskiaisleikkejä sekä pellavatietoutta. Tarjolla on tietenkin myös tuhteja laskiaisherkkuja, kuten hernekeittoa ja laskiaispullia.