Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Ensimmäiset Virosta siirretyt ukrainalaispakolaiset ovat saapuneet Suomeen

Viroon on lähes vuoden kestäneen Ukrainan sodan aikana saapunut paljon pakolaisia maan kokoon nähden ja paikallinen vastaanottojärjestelmä on kuormittunut.

Lue myös: Virossa rikkoutui 50 000 Ukrainan pakolaisen raja

Tilanteen helpottamiseksi Suomi ja Viro ovat ryhtyneet yhteistyöhön, jonka myötä ukrainalaisille tarjotaan mahdollisuutta siirtyä Suomeen. Ensimmäisen ukrainalaispakolaiset saapuivat Suomeen 14. helmikuuta.

Ensimmäisellä siirrolla Virosta saapui alle viisi ukrainalaista. Maahanmuuttovirasto ei anna heistä tarkempaa tietoa heidän yksityisyyttään suojellakseen.

– Meillä on vankkaa kokemusta turvapaikanhakijoiden siirroista muista EU-maista, joten meillä on hyvä valmius vastaanottaa myös ukrainalaisten siirtoja Virosta. Huomioimme saapuvien ukrainalaisten majoittamisessa heidän mahdolliset erityistarpeensa ja lemmikkinsä, kertoo siirroista vastaava suunnittelija Camilla Rautala.

Viron viranomaiset ja Maahanmuuttovirasto tarjoavat Ukrainasta paenneille tietoa Suomen vastaanottojärjestelmästä ja mahdollisuudesta jatkaa matkaa Suomeen. Jokainen tekee päätöksen itse ja Suomeen siirtyminen on vapaaehtoista.

– Viro on vasta pilotoinut tiedon jakamista siirroista, joten vielä on mahdotonta sanoa, millaista ukrainalaisten kiinnostus tulee olemaan jatkossa, Rautala sanoo.

Suomi on valmis vastaanottamaan Virosta enintään 100 sotaa pakenevaa ukrainalaista viikossa. Järjestely on voimassa toistaiseksi.