Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Tallinnaan rakennetaan uusi Talsinki-niminen asuin- ja liikekortteli – virolaisliikemies kunnioittaa nimellä suomalaisten tukea Virolle

Tallinnan matkustajasataman ympäristössä tehdään parhaillaan paljon rakennustöitä, kun satama-altaan reunalle nousee Porto Franco -keskus, sataman kupeessa kulkevan Ahtri-kadun varteen rakennetaan Golden Gate -toimistorakennusta ja maaliskuussa alkavat satamaan johtavan uuden raitiolinjan rakennustyöt.

Eikä tässä vielä kaikki. Ensi vuonna alkavat rakennustyöt Hestia Hotel Europan ja Nautica-keskuksen naapurissa, osoitteessa Ahtri 3 sijaitsevalla pysäköintialueella. Siihen nousee virolaisliikemies Urmas Sõõrumaan toimesta Talsinki-niminen asuin- ja liikekortteli, joka tulee palvelemaan erityisesti laivalla Tallinnaan saapuvia suomalaismatkailijoita.

– Olemme kehittäneet Rotermannin korttelia ja sitä ympäröivää aluetta vuodesta 2005 lähtien eli 18 vuoden ajan. Tällä hetkellä rakennamme korttelin viimeistä osaa eli Golden Gate -toimistorakennusta. Sen jälkeen on aika siirtyä askel lähemmäs merta ja aloittaa Talsinki-korttelin rakennustyöt, kertoo alueen omistavan US Real Estate -yhtiön toimitusjohtaja Martin Kolga.

Mutta mistä tuli idea antaa uudelle korttelille nimi Talsinki, joka on siis yhdistelmä nimistä Tallinna ja Helsinki?

– Talsinki on kunnianosoitus suomalaisille, jotka ovat vuosikymmenien aikana vaikuttaneet täällä paljon ja auttaneet maatamme kehittymään, US Real Estate -yhtiön omistaja Urmas Sõõrumaa sanoo.

Lisäksi korttelin nimellä halutaan muistaa kaupunkien historiallista yhteyttä ja geopoliittista läheisyyttä.

– Korttelin ytimenä on viihtyisä keskusaukio, jonka ympärillä sijaitsevissa liikehuoneistoissa haluamme avata nimenomaan suomalaisten keskuudessa suosittuja ruokapaikkoja ja kauppoja, ja jonne odotamme vuokralaisiksi ja palveluntarjoajiksi virolaisten lisäksi suomalaisyrityksiä, Sõõrumaa lisää.

Uuden korttelin rakennustyöt alkavat vuonna 2024 ja valmista pitäisi arvioiden mukaan olla 2027. Talsinki-kortteliin tulee yli 31 000 neliömetriä liiketilaa, yli 14 000 neliömetriä tilaa palveluille ja ravintoloille ja yli 17 000 neliömetriä toimistotilaa.

– Kyseessä on lähes yhtä suuri kokonaisuus kuin Rotermannin kortteli. Tapamme ja tyylimme on tehdä monikäyttöisiä tiloja, jossa kaikki on viiden minuutin etäisyydellä. Myös Talsinki-kortteli tulee tarjoamaan elämää 24/7, Martin Kolga sanoo.

Talsinki-kortteli koostuu kolmesta asuinrakennuksesta ja kahdesta toimistorakennuksesta, joiden keskellä on viihtyisä yli 2 000 neliömetrin keskusaukio.

– Toivomme, että aukiosta tulee Virossa asuville suomalaisille mukava kokoontumispaikka, vaikka silloin, kun Suomi voittaa jääkiekon maailman mestaruuden, Kolga naurahtaa.

Alueelle rakennettavat noin 250 asuntoa yritys myy, sillä Virossa vuokramarkkina ei vielä tarjoa samanlaista tuottoa kuin muualla.

– Myös Rotermannin korttelissa olemme toimineet samalla tavalla eli asunnot on myyty ja omistamme enää alueen kaupalliset tilat ja toimistot.

Tallinnan sataman läheisyydessä sijaitseville uusille toimistotiloille puolestaan on Kolgan mukaan iso kysyntä.

– Rotermannin korttelissa kaikki tilat on jo vuokrattu, emmekä pysty tarjoamaa tiloja uusille yrityksille tai lisää tilaa kasvuyrityksille. Niinpä Golden Gate -toimistorakennuksen ja Talsinki-korttelin tarjoamat uudet tilat tulevat tarpeeseen.

Maaliskuussa Tallinnan keskusta-alueen mullistavat uuden raitiolinjan rakennustyöt. Uusi raitiolinja kulkee tulevaisuudessa aivan Rotermannin korttelin kyljessä.

– Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Tallinnan kaupungin kanssa, jotta kaikki kulkuväylät Rotermannin kortteliin pysyvät auki myös rakennustöiden aikana ja jalankulkijoiden on helppo kulkea sen kautta satamaan, Kolga kertoo.