Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Tallinnalaismuseossa avautuu ainutlaatuinen suomalaisen taiteen näyttely – esillä on taiteentutkijoiden ulottumattomissa vuosikymmeniä olleita teoksia

Tallinnassa sijaitsevassa Kadriorgin taidemuseossa avautuu 4. maaliskuuta Viron taidemuseon, Ateneumin taidemuseon, Helsingin taidemuseon ja Didrichsenin taidemuseon kokoelmien pohjalta koottu näyttely Värien tanssi, joka esittelee suomalaista modernismia.

Esillä on Suomen 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten tärkeimpiä taiteilijoita - etsijöitä ja kapinallisia, jotka halusivat poliittisen taiteen sijasta ilmaista taiteilijan sisäistä kokemusta ja subjektiivisia taiteellisia valintoja.

Näyttelyssä ovat edustettuina muun muassa taidemaalarit Alvar Cawén, Väinö Kunnas, Jalmari Ruokokoski, Tyko Sallinen, Ellen Thesleff, ja Yrjö Ollila. Näyttely tarjoaa monipuolisen kuvan näistä taiteilijoista, joiden luomistyön keskiössä olivat väri- tai muotokokeilut sekä tunteen ilmaisuvoima.

Suurelle yleisölle tuttujen teosten ohella näyttelyssä on esillä myös Viron taidemuseon kokoelmaan kuuluvia, suomalaisen yleisön ja taiteentutkijoiden ulottumattomissa vuosikymmeniä olleita teoksia.

– Maalaukset kuten Alvar Cawénin Sokea ja Tyko Sallisen Maisema hankittiin Viron taidemuseon kokoelmiin vuonna 1930 pidetyn suomalaisen taiteen näyttelyn jälkeen. Näitä teoksia on vuosikymmenten aikana asetettu näytteille vain yksittäisiä kertoja, toteaa näyttelyn kuraattori Kerttu Männiste.

Tässä näyttelyssä ovat taas pitkästä aikaa yhdessä kolme nuorena kuolleen taidemaalari Väinö Kunnaksen tanssiaiheista maalausta: Punainen tanssi (1927, Viron taidemuseo), Harmaa tanssi (1928, Kansallisgalleria – Ateneumin taidemuseo) ja Keltainen tanssi (1928, yksityinen kokoelma). Sarjaan kuuluu vielä kaksi maalausta: Musta tanssi ja Kirjava tanssi (molemmat 1928).

– Kun valmistelimme näyttelyä, halusimme asettaa kaikki viisi Tanssi-sarjaan kuuluvaa teosta yhdessä näytteille. Musta tanssi ja Kirjava tanssi ovat jo vuosia kuuluneet yksityisiin kokoelmiin. Valitettavasti niiden omistajat eivät enää ole keskuudessamme, emmekä ole onnistuneet saamaan yhteyttä uusiin omistajiin. Niinpä näiden kahden maalauksen olinpaikka ei tällä hetkellä ole tiedossamme, Männiste toteaa.

Värien tanssi. Suomalainen modernismi -näyttely on esillä Kadriorgin taidemuseossa 20.8.2023 saakka.