Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Viron parlamenttivaalien voittaja oli pääministeripuolue Reformi – yli puolet virolaisista äänesti verkossa

Sunnuntaina Virossa pidettyjen parlamenttivaalien voittaja oli edellisen pääministerin Kaja Kallaksen johtama reformipuolue, joka sai 31 prosenttia äänistä.

Äänisaalillaan reformipuolue saa Viron parlamentin eli Riigikogun 101 paikasta 37 paikka eli kolme enemmän kuin aikaisemmin. Konservatiivinen EKRE sai 17 paikkaa eli kaksi paikkaa aiempaa vähemmän. Keskustapuolue puolestaan menetti 10 paikkaa ja sai parlamenttiin vain 16 paikkaa.

Vaalien toinen voittaja oli liberaali Eesti 200 -puolue, jolla ei aiemmin ollut edustajia parlamentissa. Nyt puolue sai Riigikoguun 14 paikkaa. Sosiaalidemokraatin saivat 9 paikkaa (-1) ja Isamaa-puolue kahdeksan paikkaa (-4). Viron uudessa parlamentissa on siis edustettuina kuusi puoluetta.

Reformipuolueen Kaja Kallas palaa takaisin pääministeriksi ja johtaa seuraavaakin hallituskoalitiota. Kallas teki myös uuden ääniennätyksen saamalla 31 821 henkilökohtaista ääntä, se on uusi ennätys virolaiselle poliitikolle.

Viron parlamenttivaaleissa äänensä antoi 615 009 äänestäjään, joista yli puolet eli 313 514 äänesti verkossa. Parlamenttivaalien äänestysprosentti oli 63,5 prosenttia ja kyseessä on Viron korkein äänestysprosentti maan itsenäistymisen jälkeen.

Lisätietoa Viron parlamenttivaalien tuloksesta löydät täältä.