Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Virossa sokerin hinta on vuodessa noussut yli 100 prosenttia ja kananmunien lähes 45 prosenttia – hintojen nousulle ei näy loppua

Kotitalouksien ostamien tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä kuvaava kuluttajahintaindeksi nousi Virossa helmikuussa 17,6 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Luvut selviävät Viron tilastokeskuksen tuoreesta julkaisusta.

Kuluttajahintaindeksi mukaan helmikuussa nousivat eniten elintarvikkeiden hinnat. Kuluttajien ostamien tavaroiden hinnat nousivat 17,2 prosenttia ja palveluiden 18,5 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Viron tilastokeskuksen pääanalyytikon Viktoria Trasanovin mukaan elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hintojen nousulla on suurin vaikutus kuluttajahintaindeksiin. Niiden osuus vastaan kolmannesta indeksin kokonaisnoususta.

Peruselintarvikkeiden, kuten jauhojen ja kananmunien. hinnat ovatkin Virossa vuoden aikana nousseet hurjasti. Sokeri hinta on noussut 104,2 prosenttia, jauhojen hinta 49,7 prosenttia ja kananmunien 44,8 prosenttia.

Lue myös: Viron Prisma tutki – yli puolet asiakkaista valitsee ostoskorinsa sisällön hinnan perusteella

Asumiseen liittyvien hintojen muutosten osuus indeksin kokonaisnoususta oli neljännes. Viime vuoteen verrattuna polttoaineiden hinta on noussut 66,7 prosenttia, asuinsähkön 63,8 prosenttia, lämmityskulujen 36,2 prosenttia ja kaasun hinta 11,8 prosenttia.