Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Joko tunnet nämä virolaisherkut? – ovat mainio ruokatuliainen Suomeen

Moni suomalainen miettii, että mitä sieltä Virosta kannattaa tuoda kotiin tuliaisiksi. Onko siellä enää mitään, mitä ei Suomesta saisi ja ovatko hinnat halvemmat?

Tallinna24 teki listauksen kiinnostavista virolaisista ruokaherkuista ja erikoisuuksista, joista suurin osa löytyy paikallisten ruokakauppojen hyllystä. Näitä tuotteita kannattaa etelänaapurista tuoda kotiin.

Hapukoor

Virolainen hapukoor eli hapankerma on jo tuttu tuote monelle suomalaiselle. Se on maultaan ja rakenteeltaan jotakin ranskankerman, smetanan ja kermaviilin väliltä. Se on mainio kastikepohja ja sopii muutenkin ruoanlaittoon. Hapukoorin rasvaprosentti vaihtelee 10-, 20- ja 30-prosentin välillä ja sitä myydään pusseissa kauppojen maitokaapeissa.

Kohuke-rahkapatukat

Kohuke eli rahkapatukka on makea välipala, joka on tehty maitorahkasta, maustettu ja päällystetty suklaalla. Rahkapatukoiden valmistus aloitettiin Latviassa vuonna 1949 ja sieltä nämä suuren suosion saavuttaneet herkut levisivät muualle Neuvostoliittoon. 1990-luvulla sekä tuottajien määrä että makuvarianttien määrä kasvoivat ja nykyään Virossa kauppojen hyllyillä on kymmeniä erilaisia Kohuke-patukoita. Vuodesta 2015 lähtien niitä on saanut myös Suomesta.

Marsipaani

Toinen virolaisten suosima makea herkku on marsipaani, jota Tallinnassa on myyty jo 1400-luvulta lähtien esimerkiksi Raatihuoneentorin laidalla sijaitsevassa Raadinapteekissa. Maiasmokk-kahvilan yhteydessä puolestaan toimii Kalevin marsipaanihuone, josta makeita herkkuja voi ostaa itselle ja lahjaksi. Samalla voi seurata marsipaanitaiteilijaa työssään. Erilaisia marsipaanituotteita on hyvin saatavilla myös tavallisissa ruokakaupoissa.

Must leib

Virolainen ruisleipä on suomalaista serkkuaan tummempaa ja makeampaa. Joku voisi sanoa sen muistuttavan saaristolaisleipää. Niinpä se on oiva pari esimerkiksi graavikaloille ja mädille. Nappaa siis Tallinnasta mukaan myös muutama ruisleipäpaketti!

Hapukurk

Virolainen suolakurkku eli hapukurk valmistetaan maitohappokäymisellä, mikä antaa kurkulle omanlaisensa happaman maun perinteisiin maustekurkkuihin verrattuna. Parhaat hapukurkut löytää edelleen Tallinnan keskustorin vanhoilta mummoilta. Ruokakaupoista hapukurkkuja voi ostaa vakuumiin tai pieniin muovisankoihin pakattuina, jolloin niiden kuljettaminen Suomeen on helpompaa.

Suklaa

Suklaa maistuu virolaisille ja sen huomaa myös kauppojen karkkihyllyillä. Tarjolla on jos jonkinlaisia suklaalevyjä ja -rasioita ja varsinkin joulunaikaan suklaarasiavalikoima on todella monipuolinen.

Monen suomalaisen suosikki on virolainen makeisfirma Kalev, jonka valikoimiin kuuluu sekä suklaalevyjä, -rasioita että konvehteja. Yrityksen tuotteita on hyvin saatavilla Tallinnan ruokakaupoista ja Kalevin omista myymälöistä, joista yksi sijaitsee Rotermannin korttelissa. Lisäksi Tallinnasta löytyy useita pieniä suklaapuoteja, joista voi ostaa käsintehtyjä suklaakonvehteja.

Kama

Kama on viroksi talkkuna eli paahdetusta ja melko karkeaksi jauhetusta viljasta valmistettu rouhe tai jauho. Yleensä se valmistetaan paahdetusta ohrasta, rukiista, vehnästä ja herneestä. Kama sopii vaikkapa aamiaisjogurtin päälle tai smoothieen. Virossa siitä valmistetaan kamavaht-nimistä jälkiruokaa, jossa talkkuna sekoitetaan kermavaahdon tai rahkan kanssa ja maustetaan sokerilla. Lisukkeena tarjotaan marjoja tai hilloa. Kamaa myydään pusseissa kaikissa ruokakaupoissa.