Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Virossa käydään parhaillaan hallitusneuvotteluja – mukana ovat pääministeripuolue reformin lisäksi sosiaalidemokraatit ja Eesti 200 -puolue

Viron parlamenttivaalien voittaja reformipuolue aloitti keskiviikkona pääministeri Kaja Kallaksen johdolla neuvottelut uuden hallituksen muodostamiseksi yhdessä sosiaalidemokraattien puolueen ja Eesti 200 -puolueen kanssa.

Puolueiden ensimmäisen tapaamisen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa pääministeri Kallas sanoi olevansa melko optimistinen siitä, että kolmen puolueen välillä saadaan muodostettua koalitiosopimus.

– Olen erittäin tyytyväinen ensimmäiseen päivään, fiilis huoneessa oli hyvä, Kallas sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkoiltana.

Tilaisuudessa olivat mukana myös Lauri Hussarin (Eesti 200) ja Lauri Läänemetsan (SDE) ja kaikki kolme puoluejohtajaa korostivat, että heidän välillään on neuvotteluissa yhteinen perusta.

Kallas ei antanut hallitusneuvotteluille tarkkaa aikataulua, vaan totesi, että keskustelut kestävät niin kauan kuin kestävät. Kiirettä neuvotteluilla ei nyt ole, sillä lopullisia vaalituloksia ei ole vielä saatu. Tämä johtuu sitä, että EKRE aikoo valittaa korkeimpaan oikeuteen parlamenttivaalien sähköisen äänestyksen tuloksista.

Pääministerin mukaan perusteellisten keskustelujen käyminen nyt tekee yhdessä hallitsemisesta puolueille helpompaa pitkällä aikavälillä.

– Meidän kaikkien yhteinen toive on muodostaa hallitus neljäksi vuodeksi. Siksi neuvottelut vievät aikaa, Kallas totesi.

Tämä olisi Virossa epätavallista, sillä maan koalitiohallituksilla on ollut tapana romahtaa yleensä noin 18 kuukauden kuluttua.

Reformipuolueen, sosiaalidemokraattisen puolueen ja Eesti 200 -puolueen muodostamalla koalitiolla olisi Viron 101-paikkaisessa parlamentissa 60 paikan enemmistö. Kuudesta parlamenttivaaleissa ääniä saaneista puolueesta hallitusneuvottelujen ulkopuolella ovat tällä hetkellä EKRE, Keskusta ja Isamaa-puolue.