Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Tallinnassa avautuu uusi näköalatasanne keskiaikaiseen kirkontorniin – matka torniin taittuu kätevästi hissillä

Lauantaina 11. maaliskuuta Tallinnan Vanhassakaupungissa avautuu ainutlaatuinen nähtävyys. Keskiaikaisen Nigulisten museokirkon torniin on rakennettu hissi, joka vie uudelle näköalatasanteelle. Sieltä avautuu huikea näköala neljään ilmansuuntaan, kuten Tallinnan kaupunkiin ja Tallinnanlahdelle.

Nigulisten museokirkko on ollut lähes vuoden suljettuna kunnostustöiden takia, joiden aikana torniin rakennettiin sekä hissi että näköalatasanne. Samalla museo sai uuden näyttelytilan kirkon toisessa kerroksessa sijaitsevaan pieneen kappeliin. Siellä on nyt esillä Viron taidemuseon keskiaikaisten puuveistosten ja alttarikaappien kokoelma.

Keskiaikaiseen kirkontorniin rakennettu hissi ja näköalatasanne ovat Virossa ainutlaatuiset. Hissin avulla kaikki halukkaat, myös liikuntaesteiset, pääsevät torniin nauttimaan upeista näköaloista.

Museovieraille avataan myös vanhat porraskäytävät, joita kulkiessa voi tutustua keskiaikaisen tornin arkkitehtuuriin ja kirkonkelloista kertovaan näyttelyyn.

– Kyseessä oli laaja kunnostushanke, sillä tornin kunto oli haastavampi kuin kukaan osasi kuvitella. Kuten aina historiallisissa rakennuksissa, kunnostustöissä törmättiin moniin asioihin, jotka vaativat nopeaa reagointia ja kekseliäitä ratkaisuja. Tulos on kuitenkin upea: olemme saaneet toimivan rakennuksen, joka on myös turvallinen koti Viron arvokkaimmalle keskiaikaisen taiteen kokoelmalle, Viron taidemuseon johtajan Sirje Helmen toteaa.