Viro on monelle suomalaiselle niin tuttu matkakohde, ettei sitä oikein ulkomaaksi enää mielletä. Tämä tarkoittaa sitä, että matkustusasiakirja eli passi tai suomalainen henkilökortti ei ole mukana tai sen voimassaoloa ei ole tarkistettu.
Passiin liittyvät kysymykset olivat yksi viime vuoden yleisimmistä syistä, kun ihmiset ottivat yhteyttä ulkoministeriön päivystyskeskukseen.
– Viime vuonna Tallinnan suurlähetystössä oli yli 4 200 neuvontatapausta, joista suurin yksittäinen kategoria oli maahantuloasiat. Määrässä voi näkyä myös Ukrainan sota ja Suomeen pyrkineiden pakolaisten määrä, Tallinnassa sijaitsevan Suomen Viron suurlähetystön konsuli Eili Andersson kertoo.
Sen lisäksi että passi saattaa jäädä Suomeen, moni ei myöskään tee matkustusilmoitusta tai ota matkavakuutusta matkalle Tallinnaan.
– Tänään perjantaina 10. maaliskuuta vain 155 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen ulkoministeriölle. Turistien lisäksi Virossa asuu noin 7 000 suomalaista ja matkustusilmoitus koskee myös maassa vakituisesti asuvia, Andersson muistuttaa.
Ehkä ilmoitusten vähäisyys kertoo myös suomalaisten luottamuksesta Viroa ja sen viranomaisia kohtaan.
– Ihmiset luottavat, että jos joku kriisi tulisi, niin Viro pystyisi auttamaan. Toisaalta jos Suomen lähialueilla tapahtuisi suuronnettomuus, kuten kemikaalivuoto tai ydivoimalaonnettomuus, niin se vaikuttaisi varmasti ilmoitusten määrään.

Matkavakuutuksen puuttuminen voi käydä suomalaismatkailijalle kalliiksi. Moni luottaa saavansa tarvittavan sairaalahoidon hätätilanteessa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, jonka saa maksutta Kelasta. Kortilla ei kuitenkaan voi saada sairaankuljetusta Suomeen ja sairaalalaskut voivat nopeasti nousta tuhansiin euroihin.
Ambulanssilennot ulkomailta Suomeen voivat maksavat kymmeniä tuhansia euroja ja myös ulkomailla tapahtuvan kuolemantapauksen hoitaminen on helpompaa ja edullisempaa, kun on matkavakuutus.
Kriisitilanteisiin liittyviä neuvontatapauksia oli suurlähetystössä viime vuonna yli 400. Aikaisempina vuosina niiden määrä oli koronakriisin takia tuhansia.
– Alkuvuonna oli pieni piikki passihakemusten määrässä, sillä Ukrainan sota sai monet ihmiset hoitamaan matkustusasiakirjansa kuntoon. Yhteensä passi- ja henkilökorttihakemuksia suurlähetystössä käsiteltiin noin 400 kappaletta.
Lisäksi suurlähetystö avusti viime vuonna 32 kuolemantapauksen ja 10 sairastapauksen hoidossa.
– Viroon matkustavien suomalaisturistien profiili on muuttunut ja se näkyy myös suurlähetystön tilastoissa. Alkoholihaittoja on vähemmän ja ihmiset tekevät enemmän kulttuuri- ja kulinaarimatkoja. Myös Viron kohonnut hintataso voi vaikuttaa. Suomalaismatkailijoiden volyymiin nähden suurlähetystön tietoon tulevien avustustapausten määrä on hyvin maltillinen, Andersson sanoo.
Suomalaisten tekemien matkustusilmoitusten määrä maailmalla kasvoi viime vuonna. Syynä voi olla joko Ukrainan sota tai lisääntynyt ulkomaanmatkailu. Yhteensä matkustusilmoituksia tehtiin 178 000 kappaletta yhteensä 203 maahan. Ulkoministeriön mukaan eniten ilmoituksia tehtiin Espanjaan, Kreikkaan, Italiaan ja Turkkiin.