Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Virossa olevat ukrainalaispakolaiset eivät ole kiinnostuneita muuttamaan Suomeen

Suomi ilmoitti vuoden 2022 lopulla olevansa valmis auttamaan Viron ylikuormittunutta pakolaisten vastaanottojärjestelmään ja ottamaan vastaan jopa 100 pakolaista viikossa.

Ensimmäiset ukrainalaispakolaiset saapuivatkin Virosta Suomeen helmikuussa, mutta viime aikoina Virosta Suomeen on muuttanut vain kolme ukrainalaisperhettä eli kolmen aikuista ja kuusi yli 10-vuotiasta lasta.

Virossa pakolaisten vastaanotosta vastaavan Viron sosiaalivakuutuslautakunnan (SKA) mukaan syynä voi olla se, että Suomi sijoittaa pakolaiset erityisiin vastaanottokeskuksiin, joissa heidän pitää asua 12 kuukauden ajan.

Viron yleisradion haastatteleman SKA:n maahanmuuttopalvelujen päällikön Liis Palootsin mukaan Virossa tavoitteena on se, että ihmiset itsenäistyisivät mahdollisimman pian ja löytäisivät pysyvän asuinpaikan, eivätkä jäisi pakolaiskeskuksiin.

– Virossa henkilö on oleskeluluvan saamisen jälkeen oikeutettu erilaisiin etuuksiin, jotka helpottavat pysyvän asuinpaikan löytämistä, Paloots sanoo.

Lue myös: Ensimmäiset Virosta siirretyt ukrainalaispakolaiset saapuivat Suomeen viime viikolla

Suomen ja Viron välisen yhteistyösopimuksen mukaan mahdollisuutta muuttaa Suomeen tarjotaan juuri Viroon saapuneille pakolaisille, jotka eivät ole vielä hakenee suojelua, mutta kiinnostus siirtyä eteenpäin on kuitenkin ollut lähes olematonta.

– Pikemminkin ihmiset kertovat tulleensa Viroon, koska heillä on täällä läheisiä tai tuttuja. Viime aikoina meille on myös kerrottu, että ihmisiä odottaa työpaikka, Paloots kertoo.

Viron tekemä sopimus Suomen kanssa oli seurausta huolesta, että Ukrainasta tulisi toinen pakolaisaalto. Sitä ei kuitenkaan koskaan tullut. Sopimus on määräaikainen.

Virossa suojelua hakevien ukrainalaispakolaisten määrä on vakiintunut noin 200 viikoittaiseen hakemukseen viime kuukausina. Yhteensä Viro on Ukrainan sodan alettua myöntänyt suojelupäätöksen noin 40 000 ukrainalaiselle pakolaiselle.