Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Tuntisitko entiseksi? - Tallinnan matkustajasataman A-terminaali uudistuu

Tallinnan satama on julkistanut arkkitehtuurikilpailun, jonka tavoitteena on etsiä uusia ideoita A-terminaalin ja sen ympäristön kehittämiseen sekä matkustusmukavuuden parantamiseen.

Arkkitehtuurikilpailu kattaa A-terminaalin ja sen edustan lisäksi Tallinnan sataman uuden toimistorakennuksen ja uuden pysäköintitalon ja sen tavoitteena on löytää alueelle arkkitehtonisesti edustava ratkaisu, joka on myös energiatehokas.

Lisäksi tarkoituksena on parantaa terminaalin julkisen liikenteen yhteyksiä ja tehdä alueesta turvallisempi jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Tämä toteutetaan siirtämällä autojen pysäköinti joko maan alle tai erilliseen pysäköintitaloon.

Alueelle tulee lisäksi uusia asuntoja ja liike- ja toimistotilaa. Myös Amiraliteetin altaan alue, jossa Tallinnan vierasvenesatama sijaitsee, uudistetaan viihtyisäksi ja kaikille avoimeksi tilaksi.

Tallinnan sataman hallituksen puheenjohtajan Valdo Kalmin mukaan tavoitteena on tuoda kaupunki satamaan.

– Haluamme tulevaisuudessa tarjota kaupunkilaisille sekä matkailijoille mahdollisuuden viettää laatuaikaa kaupungin keskustassa matkustajasataman alueella, joka tarjoaa käyttäjille sekä jännittävää kaupunkitilaa että arkkitehtuuriltaan ainutlaatuisia rakennuksia, Kalm sanoi sataman lehdistötilaisuudessa.

Tallinnan satama odottaa kilpailuun osallistuvilta töiltä kokonaisvaltaista suunnittelua ja arkkitehtonista ratkaisua, joka täyttää kaikki modernin kaupunkitilan vaatimukset ja huomioi sen, että Tallinnan matkustajasatama on Viron tärkein meriportti maahan ja sen kautta kulkee vuosittain yli 10 miljoonaa ihmistä.

Lue myös: Tallinnan sataman matkustajamäärä toipui koronarajoituksista odotettua nopeammin

Määräaika arkkitehtuurikilpailun ensimmäisen vaiheen suunnitelmien jättämiselle on 3.4.2023. Suunnittelukilpailun voittajan selvittyä uuden terminaalirakennuksen valmistumisaika riippuu satama-alueen kokonaissuunnitelman etenemisestä.

A-terminaalin uudistaminen on osa Helsingin ja Tallinnan satamien Twin-Port-hanketta, jota rahoittaa EU. Saman hankkeen tiimoilta on jo uudistettu D-terminaali ja sitä ympäröivä piha-alue sekä rakennettu sen yhteyteen uusi parkkitalo. Lisäksi Tallinnan satamaan on rakennettu uusi A- ja D-terminaalit yhdistävä kävelysilta ja ympäristöystävällinen risteilyterminaali.