Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Miksi miesten elinajanodote on naisia lyhyempi? - Virossa naiset elävät lähes 9 vuotta pidempään kuin miehet

Elinajanodote nousi Virossa vielä ennen koronavuosian nopeasti ja nykyään maassa eletään jo pidempään kuin eteläisissä naapurimaissa Latviassa ja Liettuassa.

Kuitenkin sukupuolten välinen ero elinajanodotteessa on Virossa vielä lähes 9 vuotta naisten hyväksi. Eurostatin tilastojen mukaan naisten ja miesten välinen ero elinajanodotteessa on Viroa suurempi ainoastaan Latviassa ja Liettuassa.

Koronaviruspandemia laski Eurostatin mukaan eliniänodotteen EU:ssa 80,1 vuoteen vuonna 2021, kun se vuonna 2020 oli 80,4 vuotta ja vuotta aikaisemmin 81,3 vuotta. Virossa eliniänodote oli 77,2 vuotta vuonna 2021.

Viron yleisradion haastatteleman Viron kansallisen terveyden kehittämisen instituutin vanhemman tutkijan Mall Leinsalun mukaan merkittävimmät elinajanodotteeseen vaikuttavat tekijät ovat muun muassa juominen ja tupakointi.

– Jo enne pandemiaa alkoholikuolleisuus lisääntyi ja epidemian aikana alkoholinkäyttö nousi entisestään, Leinsalu sanoo.

Lue myös: Tutkijat huolissaan - virolaisten elinajanodote romahti viime vuonna

Virossa sukupuolten välisen elinajanodote-eron voidaan odottaa kaventuvan pitkällä aikavälillä. Se laskikin kuukaudella tai kahdella per vuosi ennen koronapandemiaa.

Siihen vaikuttaa miesten terveyskäyttäytyminen, joka on paranemassa, vaikka miehet edelleen käyvät terveysongelmista johtuen myöhemmin lääkärissä kuin naiset. Samaan aikaan, jos nykytrendit jatkuvat, ero miesten ja naisten välillä tulee kaventumaan johtuen nuorten naisten alkoholinkäytön lisääntymisestä.

– Elinajanodotteen erot pienenevät, vaikka tämä ei välttämättä johdu positiivisista tekijöistä, Leinsalu muistuttaa.