Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Geisha ja Kismet maistuvat myös virolaisille – Tässä ovat Viron Prisman suosituimmat suomalaistuotteet

Monet suomalaiset elintarvikkeet maistuvat Viron Prisman myyntidatan perusteella myös virolaisille, sillä Prisma Peremarket myy vuositasolla noin 20 miljoonan euron arvosta suomalaista alkuperää olevia tuotteita.

Prisman tuotevalikoimaan Virossa kuuluukin nykyään noin 3 000 suomalaistuotetta. Suosituimpien ja myydyimpien suomalaistuotteiden listalla ovat niin Pauligin Juhla Mokka -kahvi, kuin monenlaiset Fazerin suklaatkin, kuten Geisha ja Kismet. Lisäksi listalta löytyvät muun muassa Meiran merisuola ja Myllyn Paras -makaroni.

Sitä Prisman myyntitilastot eivät kerro, että kuka loppujen lopuksi Vihreitä kuulia tai Pandan lakritsia ostaa – virolainen vain suomalainen asiakas.

Suomalaisia asuu Virossa vakituisesti noin 8 000, joten he ovat ihan merkittävä asiakasryhmä paikalliselle Prismalle.

– Yritämme pitää huolta myös suomalaisasiakkaiden tarpeista Virossa ja tuoda keskeisimmät sesonkituotteet valikoimiin, vaikka kysyntä ei aina isoa olekaan, Prisma Peremarketin valikoimista, hankinnasta ja verkkokaupasta vastaava johtaja Jarmo Paavilainen kertoo.

Tulevaisuudessa Prisman tavoitteena onkin laajentaa sesonkituotteiden valikoimaa ja tuoda entistä enemmän suomalaisia tuotteita kaupan hyllyille myös Virossa.

– Toivomme toki, että myös virolaiset löytäisivät suomalaistuotteet entistä paremmin.

Jarmo Paavilainen kannustaa Virossa asuvia suomalaisia myös toivomaan rohkeasti suomalaisia tuotteita Prisman valikoimiin.

– Virossa meille ei tule kovin paljon tuotetoiveita asiakkailta. Kuukausittain myymälöihin lähetetään vain joitakin yksittäisiä toiveita. Otamme niitä kuitenkin mielellämme vastaan. Ihan kaikkea emme voi luvata ottaa valikoimiin, mutta arvioimme ja käymme kyllä läpi kaikki läpi, Paavilainen vakuuttaa.

Jarmo Paavilainen on vastannut Viron Prisman valikoimista ja hankinnoista vuodesta 2021 lähtien. Sitä ennen hän toimi Prisman toimitusjohtajana Venäjällä.

– Ukrainan sodan alkaminen vuosi sitten vaikutti myös Prisman tuotevalikoimiin Virossa, kun venäläiset ja valkovenäläiset tuotteet poistettiin myymälöiden valikoimista. Tuotteita oli vain noin 300, joten niiden kaupallinen merkitys oli meille pieni, Paavilainen toteaa.

Prisma-ketju on auttanut myös virolaisia tuotteita Suomen markkinoille. Lisäksi Virossa valmistetaan joitakin S-ryhmän omien merkkien tuotteista, kuten muutamia elintarvikkeita ja käyttötavaroita eli pesu- ja puhdistusaineita.

–Autamme mielellämme virolaisia tuottajia kansainvälistymään. Viime aikoina Suomessa kiinnostus virolaisia ja Virossa valmistettuja tuotteita kohtaan on ollut selkeästi kasvussa, Paavilainen sanoo.