Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Monimutkainen tarjouskilpailu jarruttaa Helsingin ja Tarton välisen lentoliikenteen käynnistymistä uudelleen

Julkiseen tarjouskilpailuun liittyvä monimutkainen tarjousprosessi jarruttaa edelleen Helsingin ja Tarton välisen lentoyhteyden palauttamista. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Koronakriisin vaikutti suuresti Tarton lentoaseman lentoihin, eikä niiden määrä ole vieläkään palautunut pandemiaa edeltävälle tasolle. Tarton kaupunginvaltuuston tavoitteena oli käynnistää lentoliikenne Helsingin ja Tarton välillä jo kuluvana keväänä, mutta monimutkaisen tarjouskilpailun takia lentoliikenne käynnistyy todennäköisesti vasta syksyllä.

Viime vuoden lokakuussa Tarton kaupunginvaltuusto käynnisti tarjouskilpailun, jonka tavoitteena oli löytää sellainen yritys, joka tarjoaisi lentoja Tarton lentoasemalta yhteen Euroopan kohteeseen. Valtuuston tavoitteena oli määritellä lentoliikenne Tartosta yleisen edun mukaiseksi palveluksi, jonka seurauksena reitistä olisi tullut julkinen palvelu.

Käytännössä tämä olisi tarkoittanut sitä, että Tarton kaupunki voisi itse päättää kuinka usein ja mihin aikaan lentoja tulee Tartosta järjestää. Lentojen asettaminen julkisen palvelun velvoitteen alle on kuitenkin osoittautunut kiistanalaiseksi, joten parhaillaan osapuolet pyrkivät löytämän parhaan tavan edetä asian kanssa.

Tarton kaupunginsihteeri Jüri Mölderin arvion mukaan lennot Helsingin ja Tarton välillä alkavat uudelleen vasta lokakuussa.

– Tarjouskilpailun järjestämisen tarkoitus oli varmistaa, että tätä reittiä ei lennetä kaupallisin perustein, vaan se voidaan tehdä julkisilla varoilla. Tarjouskilpailu järjestetään siis sillä oletuksella, että se rahoitetaan osittain Tarton kaupungin budjetista, Mölder sanoo.

Lue myös: Tarton kaupunki suunnittelee käynnistävänsä uudestaan suorat lennot Helsinkiin

Aiempina vuosina Tarton kaupunki on käyttänyt noin 300 000 euroa vuodessa Finnairin Tarton ja Helsingin välisten lentojen tukemiseen.

Mölderin arvion mukaan Tarton maakunnan kyky tukea tarjouskilpailun voittajaa on nyt kaksi-kolme kertaa suurempi.