Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Viron poliisi paljasti ennennäkemättömän suuren kannabisviljelmän – oli rakennettu maan alle

Viron poliisi löysi helmikuussa Võrumaalla Rõugen kunnassa sijaitsevasta talosta maanalaisen kannabisviljelmän, joka oli kokonsa ja teknologiansa puolesta ennennäkemättömän suuri ja hyvin suunniteltu.

Sisäänkäynti kahdessa kerroksessa sijaitsevaan teollisen mittakaavan kasvattamoon oli piilossa näennäisesti tavallisen näköisen talon sisällä.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen pohjoisen prefektuurin rikosviraston päällikön Urmet Tambren mukaan kyseessä oli niin rakenteiltaan kuin kalustoltaankin monimutkaisin Virossa koskaan nähty kannabisviljelmä.

– Kahden maan alla sijaitsevan kerroksen läpi oli vedetty erityiset valaisimet ja lämmityslaitteet sekä ilmastointi- että kastelujärjestelmät, Tambre kuvaili poliisin tiedotteessa.

Rakennuksesta löydettiin ja takavarikoitiin noin 240 kannabiskasvia sekä suuri määrä kannabiksen kasvattamiseen tarvittavia teknisiä työkaluja. Huumausainerikoksesta on epäiltynä 10 henkilöä, joista osa on syyttäjän pyynnöstä ja tuomioistuimen luvalla ollut pidätettyinä esitutkinnan ajan.

Lue myös: Huumeiden viihdekäyttö lisääntyy Virossa

Esitutkintaprosessia johtavan pohjoisen syyttäjäviraston piirisyyttäjän Liis Vainolan mukaan on harvinaista, että Virossa yritetään perustaa näin suurta kannabiskasvattamoa.

– On selvää, että nämä maanalaiset tilat on rakennettu erityisesti kannabiksen viljelyä varten. Kyseessä on siis erittäin harkittu ja huolellisesti suunniteltu laiton toiminta, jonka tarkoituksena oli ansaita pitkäaikaista rikollista tuloa, Vainola toteaa.

Takavarikoitujen kasvien tarkemmissa tutkimuksissa niiden THC-pitoisuus paljastui poikkeuksellisen korkeaksi. Se oli peräti 24 prosenttia.

– Kyseessä ei ole ollut henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettu huumausaineen viljely, vaan teollinen viljely, jossa on huomioitu sopivien kasvuedellytysten luominen laadukkaamman aineen saamiseksi, Vainola lisää.

Poliisin arvion mukaa takavarikoiduista kasveista saadun kannabiksen arvo katukaupassa olisi ollut peräti 1,9 miljoonaa euroa.