Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Vapun vietto Virossa on kovin erilaista kuin Suomessa

Jos Tallinnassa kulkee vappuna ympäri kaupunkia, eikä tiedä kyseisestä juhlapäivästä mitään, niin ei sitä ainakaan katukuvasta huomaan.

Haalarikansaa ei kaduilla näe, kuten Suomessa, eikä ylioppilaslakkeja näy missään. Työläisten juhla ei saa virolaisia lähtemään suomalaisten tapaan turuille, toreille ja puistoihin juhlimaan.

Vappupäivä 1.5., joka osuu tänä vuonna maanantaille, on Virossakin yleinen vapaapäivä, mutta kauppojen tai ravintoloiden aukioloihin se ei kummemmin vaikuta.

Ravintoloissa ei kuitenkaan ole tarjolla vappubrunssia tai -lounasta, eikä puistoihin kokoonnuta piknikille. Sen sijaan siivotaan mieluummin pihoja ja grillataan ystävien kanssa.

Virolaisista ruokakaupoista on myös turha etsiä simaa tai tippaleipiä. Munkkeja Virossakin syödään, mutta ne eivät liity mitenkään vappuun. Suomalaiseen vappupöytään kuuluva perunasalaatti maistuu kyllä myös virolaisille, mutta etelänaapurissa perunasalaatti on hiukan tuhdimpaa kuin suomalainen. Tärkeä osa salaattia on hapukoorista tehty kastike.

Lähimmäs suomalaista vappuhulinaa Virossa pääsee Tartossa, jossa vappua juhlistetaan opiskelijoiden järjestämällä kulkueella ja puheilla Toomemäellä. Illalla sytytetään tulet ja istutaan ystäväjoukon kanssa myöhään yöhön. Tartossa opiskelijoilla on päässään myös suomalaista ylioppilaslakkia muistuttavat päähineet. Vappupäivänä on tapana veneillä Tarttoa halkovalla Emajoella.

Lue lisää virolaisista vappuperinteistä Visit Estonia -sivustolta.