Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Toukokuu on kukkamarkkinoiden aikaa Virossa - kylmästä keväästä huolimatta taimikauppa on käynyt hyvin

Virolaiset ovat tunnettuja viherpeukaloita ja puutarhureita ja lähes jokaisen talon pihasta löytyy kasvihuone, kasvimaa ja valikoima erilaisia hedelmäpuita ja marjapensaita.

Kevät on kotipuutarhureiden tärkein sesonki, jolloin kylvetään siemeniä ja tehdään uusia istutuksia. Parhaat kukat ja taimet löytyvät Virossa erilaisilta kukkamarkkinoilta ja -messuilta ja vielä yllättävän edulliseen hintaan.

Virolaisten kevätmarkkinoiden ainutlaatuinen ja inspiroiva tunnelma on tehnyt niistä myös monelle suomalaiselle jokavuotisen perinteen. Virosta Suomeen voi vapaasti tuoda taimia ja kukkasipuleita, mutta puissa pitää olla kasvipassi mukana.

Vaikka kevät on tänä vuonna ollut Virossa kylmä, on puutarha- ja taimikauppa käynyt silti vilkkaana. Sesonki käynnistyy helmi-maaliskuussa, kun ihmiset ostavat siemeniä kylvöjä varten. Huhtikuussa ostetaan orvokkeja, hedelmäpuita ja aidoiksi sopivia pensaita. Toukokuussa on äitienpäivä, ja muutenkin kuukausi on puutarhakeskusten paras myyntikausi säästä riippumatta.

Viron yleisradion haastatteleman Hortes-ketjun markkinointipäällikkö Riina Ruusin mukaan heidän asiakasmääränsä ja liikevaihtonsa kasvoivat huhtikuussa noin 20 prosenttia viime vuoden huhtikuuhun verrattuna.

Erityisen hyvin Hortes-myymälöissä kävivät kaupaksi orvokit. Toukokuun suosikkituotteita ovat yleensä begoniat ja muut kesäkukat. Siemenistä suosituimpia ovat olleet vihannesten siemenet, joiden osuus kaikista myydyistä siemenistä on noin puolet. Toinen puoli siemenistä jakautuu kukka- ja yrttisiementen kesken.

Kulunut vuosi on ollut Virossa kuluttajahintojen nousun aikaa, eivätkä puutarhatuotteiden hinnatkaan ole säästyneet nousulta. Riina Ruusin mukaan monien tuotteiden ostohinnat ovat nousseet noin 10–20 prosenttia ja ulkomaisten tuottajien tuotteiden hinnat ovat nousseet jopa enemmän kuin kotimaisten.