Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Helatorstai ei vaikuta aukioloaikoihin Virossa – on normaali arkipäivä

Tulevana torstaina, 18. toukokuuta vietetään helatorstaita.

Suomessa se on palkallinen vapaapäivä ja pyhäpäivä. Se on vapaapäivä myös kouluissa. Toisin on Virossa, jossa helatorstai on täysin normaali arkipäivä.

Jos olet siis tulossa torstaina minilomalle Tallinnaan, niin ei hätää, kaikki kaupat, ravintolat ja nähtävyydet ovat kaupungissa normaalisti auki.

Tiedätkö, miksi helatorstaita vietetään? Kyseessä on kristillinen juhlapäivä, jota vietetään aina 40. päivänä pääsiäisestä Kristuksen ylösnousemuksen muistoksi. Koska pääsiäisen ajankohta kalenterissa vaihtelee vuosittain, myös helatorstaita vietetään eri vuosina eri aikaan.

Helatorstaita vietetään nykyään nimensä mukaisesti aina torstaina. Toisin oli Urho Kekkosen presidenttikaudella 1970-luvulla, jolloin työmarkkinajärjestöt saivat siirrettyä loppiaisen, helatorstain ja toisen helluntaipäivän keskeltä viikkoa lauantaiksi. Uudistus tuli voimaan vuonna 1972.

Helatorstaista tuli torstaisin vietettävä juhla- ja vapaapäivä uudestaan vasta vuonna 1992 Mauno Koiviston ollessa presidenttinä.