Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Virossa verkkoalustayhtiöt joutuvat jatkossa raportoimaan tulotiedot suoraan verottajalle

Virossa verkkoalustayhtiöiden, kuten Airbnb:n ja Woltin pitää ryhtyä raportoimaan myyjien ja palveluntarjoajiensa tulotiedot suoraan Viron vero- ja tullihallitukselle (MTA). Muutos tulee voimaan ensi vuoden alussa.

Verkkoalustayhtiöiden on ilmoitettava verottajalle niiden tulot, jotka esimerkiksi vuokraavat asuntoaan Airbnb:n kautta, tarjoavat kuriiripalveluita Bolt Foodin tai Woltin kautta tai vuokraavat autoaan Autolevin kautta.

Raportointivelvollisuus syntyy, kun 30 tapahtuman tai 2 000 euron tuotto on saavutettu. Verkkoalustayhtiöt ovat velvollisia raportoimaan sekä virolaisten että muiden EU-maiden kansalaisten tuloista.

– Muiden EU-maiden kansalaisten tulotiedot on lähetettävä näiden maiden veroviranomaisille. Aivan kuten muiden maiden veroviranomaiset lähettävät meille oleellista tietoa, Viron yleisradion haastattelema Viron vero- ja tullihallituksen luonnollisten henkilöiden tulo- ja verotuspalveluiden päällikkö Annika Oja kertoo.

Ensimmäisen kerran verkkoalustayhtiöiden pitää Virossa raportoida edellisen vuoden tuloverotiedot vero- ja tullihallitukselle 31. tammikuuta 2024. Lisäksi myyjien ja palveluntarjoajien on edelleen ilmoitettava tulonsa vuosittain veroilmoituksessaan.

– Muutosten tavoitteena on antaa viranomaisille mahdollisuus tehokkaammin todentaa ihmisten raportoimat tiedot, Oja sanoo.

Jos verkkoalustayhtiöt eivät raportoi tulotietoja vaaditulla tavalla, seurauksena voi olla sakkoja ja lopulta vero- ja tullihallitus voi estää joko osittain tai kokonaan sellaisen alustayhtiön toiminnan.

Baltian Woltin johtajan Liisa Ristalin mukaan uudistus ei vaikuta Woltin toimintaan, sillä yritys on raportoinut kuriiriensa, ravintoloiden ja muiden kauppiaiden tulotiedot ensimmäisestä toimintapäivästään lähtien.

– Virolla on loistavat oikeudelliset puitteet alustatyölle, ja Viron malli voisi toimia esimerkkinä myös muille EU-maille, Ristal toteaa.