Emmanuelle Clement, 22, Le Mansista hyppää Suomen parhaan ratamoottoripyöräilijän purkkiorjaksi – "Hän haluaa ennen kaikkea menestyä"

Pekka Päivärinta tietää vuosien kokemuksella, että purkkiorjan merkitys lopputulokseen on äärimmäisen iso Team 44 Racing

Heikki Löfman

Suomen menestyksekkäin ratamoottoripyöräilijä Pekka Päivärinta jatkaa kuudennen maailmanmestaruutensa metsästystä osin uusin eväin vuonna 2020.

Päättyneellä kilpailukaudella hopeaa MM-sarjassa ansainnut sipoolainen sivuvaunuluokan mies starttaa tulevaan kauteen ranskalaisen purkkiorjan Emmanuelle Clementin kanssa.

Kaksi kautta Päivärinnan ajopelin tasapainottamisesta vastannut Jussi Veräväinen jää pois ja hänen tilalleen hyppää Le Mansista kotoisin oleva 22-vuotias Clement, joka osallistui viime kaudella MM-sarjaan ranskalaisen Paul Leglisen kanssa sijoittuen sarjassa yhdeksänneksi.

Kaksikon paras kilpailu oli Portugalin Estorilissä ajettu sarjan päätösosakilpailu, jossa ranskalaiset sijoittuivat neljänneksi.

Clement ei ole ensimmäinen naispuolinen matkustaja Keravan Moottorikerhoa edustavan Päivärinnan ajopelissä, sillä Päivärinta voitti viidennen maailmanmestaruutensa yhdessä Kirsi Kainulaisen kanssa vuonna 2016.

– Tärkein kriteeri Emmanuellen mukaantuloon on hänen motivaationsa. Hän haluaa oppia ja ennen kaikkea menestyä. Toisaalta hän tuo tiimiin myös tietotaitoa ja hänen perheensä tulee olemaan vahvasti mukana tiimin taustatehtävissä, Päivärinta summaa tiedotteessaan.

Päivärinnan kilpatallin Team 44 Racingin kalustona jatkaa sveitsiläisen Louis Christenin valmistamaan LCR-runkoon istutettu 600-kuutioinen Yamaha R6:n moottori.

Yamaha on sivuvaunuissa yleisin voimalaite ja Päivärinnan ajopelin moottoria on taakse jääneen kilpailukauden aikana kehitetty niin, että samaisen moottorin voimin ajavien brittitallien tekninen etumatka on kurottu kiinni.

Menneen MM-kauden viimeisen osakilpailun lokakuussa Estorilissä voittanut Päivärinta uskoo kaluston olevan tulevalla kaudella kilpailukykyinen.

– Ajopeliä on menneen kauden mittaan kehitetty ja paranneltu pienin askelin ja lisää kehitysideoita sovelletaan käytäntöön talven mittaan. Uskon, että kun lähtövalot sammuvat ensimmäistä kertaa ensi kaudella, olemme valmiita kamppailemaan mestaruudesta, Päivärinta sanoo tiedotteessa.

Keski-Uusimaalle Päivärinta kertoo, ettei hänen täytynyt kauaa miettiä, kun Clement osoitti kiinnostusta purkkiorjan tehtävään.

– Hän halusi kovempaan kyytiin ja tiimiin, jossa kalusto toimii. Suomesta kun lähtee reissuun, on vaikea viedä isoa kalustoa mukanaan. Onkin hyvä, että hän tulee Euroopan toiselta puolelta – se helpottaa montaa juttua ruokahuollosta lähtien.

Päivärinta ja Clement aloittavat yhteistyönsä toden teolla maaliskuun lopulla, kun he pitävät ajoleiriä Etelä-Ranskassa.

– Todennäköisesti ajamme leirin päätteeksi myös yhden Ranskan mestaruussarjan osakisan. MM-kalenteri valmistuu vuodenvaihteen jälkeen, mutta perinteisesti MM-sarja on alkanut Le Mansista huhtikuun puolivälin paikkeilla tai sen jälkeen. MM-sarjan lisäksi tulemme ajamaan Saksan mestaruussarjan kisoja. Suomessa on tarkoitus osallistua ainakin Imatranajoon, Päivärinta ennakoi.

Päivärinta tietää vuosien kokemuksella, että purkkiorjan merkitys lopputulokseen on äärimmäisen iso. Sitä se on varsinkin pienten marginaalien MM-sarjassa. Päivärinta uskoo, että Clement on oivallinen kyydittävä.

– MM-tasolla purkkiorjan on osattava lukea ja ennakoida monia asioita – ajosilmän on oltava just eikä melkein, ja asioiden on tultava selkäytimestä. Purkkiorja voi vaikuttaa kierrosaikaan monta kymmenystä.

Pekka Päivärinta

Syntynyt 11.1.1971.

Asuu Sipoossa.

Edustaa Keravan Moottorikerhoa.

Ratamoottoripyöräilyn sivuvaunuluokan viisinkertainen maailmanmestari (2008, 2010, 2011, 2013, 2016) ja kuusinkertainen MM-hopeamitalisti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aluksi muinaisjäännöksiä ei kunnioitettu, nyt ne jätetään rapistumaan – Antti Kekki on ottanut Patolan juoksuhaudat hoitoonsa
 2. Kuva: Koivusaaren metroaseman halkeamille löytyi 3 syytä – "En halua olla jälkiviisas"
 3. Vuosaari saa lisää ravintoloita – tässä uusimmat tulokkaat
 4. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 5. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan
 6. Hus: Syksyllä voidaan ottaa 4 000 koronavirusnäytettä päivässä, kokeilussa nyt pikatesti
 7. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 8. Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa
 9. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 10. Helsinkiläisiä kosiskellaan nyt kausitöihin perunamaille – työntekijöille saattaa järjestyä myös kuljetus
 11. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 12. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 13. Kansallinen kaupunkipuisto nytkähti eteenpäin – aletaan valmistella Keskuspuiston ja Haltialan pohjalta
 14. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 15. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 5. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 6. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 7. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 8. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 9. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 10. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 11. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 12. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 13. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 14. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan
 15. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.