Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jokereiden jättimäiset tappiot eivät ole KHL:ssä poikkeus – "Toimiston puolella pitää järkevöittää touhua", sanoo Jari Kurri

Jääkiekon KHL:ssä pelaava Jokerit on vaihtanut omistuspohjaa, kun seuran GM Jari Kurri ja venäläisomisteinen nikkeliyhtiö Norilsk Nickel Harjavalta Oy ovat hankkineet seuran osakkeet.

Seura pyörii yhä venäläisrahoituksella, vaikka Kurri korosti viime toukokuussa, että Jokerit suomalaistuisi. Kesäkuussa tästä seurasi melkoinen mediakohu, kun Norilsk Nickel Harjavalta tuli omistajaksi ja rahoittajaksi.

Kurri ei enää halua kommentoida omistus-ja rahoituskuvioita.

– En mä halua enää palata siihen. Sitä on käyty jo niin pitkään läpi ja ollaan annettu vastauksia. Antaa sen aiheen nyt olla poissa, Kurri sanoi Sport Contentille.

Jokerit on viiden vuoden aikana tehnyt yli 50 miljoonan euron edestä tappiota. Kurri myöntää, että taloudellisella puolella pitäisi petrata.

– Meidän pitää urheilupuolella tehdä töitä ja menestyä paremmin. Samoin toimiston puolella pitää järkevöittää meidän touhua. Ne ovat kaksi isoa haastetta tässä organisaatiossa. Sitä pitää työstää tästä eteenpäin.

Jokereiden toimintamalli KHL:ssä ei ole toki ainutlaatuinen. KHL:ssä käytännössä kaikki seurat ovat tappiollisia ja saavat rahoituksensa Venäjän energiavaroista tai raskaan teollisuuden tuotoista.

Seurojen budjeteissa on myös valtavia eroja. Tilanteeseen on tulossa kuitenkin muutos, kun vuoden kuluttua sarjaan olisi tulossa noin 12 miljoonan euron palkkakatto, jonka päälle saisi peluuttaa muutamaa palkkakatosta ”ylipalkattua” tähtipelaajaa.

Kurri pitää palkkakattoa positiivisena kehityksenä.

– Se on varmaan terveellistä. Koko ajan on puhuttu organisaation tervehdyttämisestä järkeville pohjille ja varmaan tämä on yksi osa sitä, hän toteaa.

Kurri uskoo KHL:n urheilullisen kiinnostuksen myös nousevan, kun useammalla joukkueella on palkkakaton myötä mahdollisuuksia mestaruuteen.

– Tuo varmasti muutoksia ja tasoittaa sarjaa. Tällä hetkellä on niin kovia suurseuroja, jotka pystyvät käyttämään paljon rahaa, ja on seuroja, joilla ei ole rahaa niin paljon. Palkkakatto tulee tasoittamaan ja tekee sarjasta mielenkiintoisen.

Paljon on spekuloitu KHL:n länsilaajentumisesta. On puhuttu Saksasta, Italiasta, Lontoosta ja Pariisista.

Kurri toivoo laajentumista, mutta painottaa sen olevan vaikea prosessi. Ovathan kustannukset todella korkeat.

– Keskusteluja on käyty koko ajan ja kyllä me nähdään se hyvänä asiana, että pelejä tulisi tänne länsipuolelle. Kustannukset on tietysti aika kovat, eikä tämä mitään halpaa ole. Matkakustannukset ja kaikki.

Jokereiden kausi KHL:ssä alkaa 3. syyskuuta.

Haastattelu: Otto Palojärvi