Seksuaalinen tuijottaminen, häirintä ja kommentointi puhuttavat Suomen tennismaailmaa – uusi raportti julki

TENNIS Uuden raportin mukaan seksuaalinen häirintä on Suomen tenniksessa harvinaista. Tennisliitolla on häirintään nollatoleranssi.

Sport Content

Suomen Tennisliitto ry tilasi marraskuussa 2018 Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:ltä selvityksen seksuaalisesta häirinnästä tenniksessä.

Tutkimuksessa selvitettiin ovatko tenniksen kansainvälisessä kilpailutoiminnassa mukana olleet urheilijat kokeneet seksuaalista häirintää lajin parissa.

Selvitys kohdistui vuoden 1970 jälkeen syntyneisiin pelaajiin, jotka ovat pelanneet kansainvälisiä otteluita Tennis Europe Tourilla tai Kansainvälisen Tennisliiton (ITF) alaisissa kilpailuissa vuosina 2008–2018. Selvitys toteutettiin joulukuun 2018 ja maaliskuun 2019 välisenä aikana.

Tutkimuksen kohderyhmään kuului 376 henkilöä (92 vastausta). Seksuaalista häirintää oli kokenut tai havainnut yhteensä 15 henkilöä. Näistä seitsemän oli kokenut seksuaalista häirintää ja kaikki olivat naisia.

Häirintä ilmeni pääasiassa sanallisesti, sanattomasti tai puhelimitse (esimerkiksi viestittely). Kaksi pelaajaa oli kokenut fyysistä itsemääräämisoikeutta loukkaavaa, fyysistä häirintää. Suurimmaksi osaksi urheilijoiden kokema häirintä oli tapahtunut useita vuosia sitten.

Ainoastaan kaksi vastaajaa kertoi kokeneensa tai havainneensa lajissaan häirintää viimeisen kahden vuoden aikana. Nämä tapaukset liittyivät epäasialliseen tuijottamiseen ja kommentointiin sosiaalisessa mediassa tai kasvotusten. Kukaan vastaajista ei kertonut kokevansa häirintää juuri tällä hetkellä.

Selvityksestä ei ilmennyt sellaisia seikkoja, joiden perusteella liiton pitäisi ryhtyä välittömiin toimiin urheilijoiden suojelemiseksi.

– Tennisliitto ottaa kaikki tapaukset vakavasti ja emme hyväksy minkäänlaista häirintää. Selvityksen pohjalta meidän täytyy edelleen kehittää omaa toimintaamme häirintätapausten ennaltaehkäisemiseksi ja luoda seuroihin selkeä prosessi, joilla häirintätapauksia jatkossa selvitetään. Selvitämme myös jatkossa kaikki meille tiedoksi tulleet tapaukset ja haluamme varmistaa jokaiselle pelaajalle turvallisen ympäristön tenniksen parissa, Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho kommentoi tiedotteesa.

Vuoden 2018 kesällä Tennisliitto julkaisi yhdenvertaisuus-ja tasa-arvosuunnitelman, joka esiteltiin seuroille yhteisessä seurafoorumissa. Näiden toimenpiteiden käytäntöönpanoa jatketaan edelleen. Tavoitteena on kouluttaa 300 seuroissa toimivia henkilöitä vuoden loppuun mennessä.

Vuoden 2019 alusta alkaen on Tennisliitossa toiminut eettinen toimikunta. Toimikunta otti ensimmäisenä käsittelyyn häirintätapaukset – ennen kaikkea kehitystoimet ja jatkotoimenpiteet.

Tennisliiton alaisiin valmentajakoulutuksiin on lisätty yhdenvertaisuus-ja tasa-arvosuunnitelman osioita.

Ensimmäinen koulutus uudella sisällöllä pidettiin huhtikuun alussa kaikissa koulutuksissa jatkossa oma osio nimikkeellä ”valmentajan eettiset toimintaohjeet”.

– Olemme kiinnittäneet huomiota valmentajien toimintaan ja turvalliseen harjoitus– ja kilpailuympäristöön. Olemme vieneet asioita jo käytäntöönkin, muun muassa uudistimme valmentajakoulutuksiemme sisältöjä, ja kesän aikana saamme myös muita toimenpiteitä valmiiksi seuraavaa sisäkautta varten yhdessä seurojen kanssa, kertoo Purho tiedotteessa.

– Mikäli olet joutunut tai tiedät toisen joutuneen minkäänlaisen häirinnän uhriksi, kerro asiasta välittömästi luotettavalle aikuiselle, kuten vanhemmillesi, esimiehellesi, seurasi toiminnanjohtajalle, seurasi puheenjohtajalle tai Suomen Tennisliitolle. Suosittelemme myös olemaan yhteydessä SUEKiin ja Väestöliiton Et ole yksin -palveluun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 2. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 3. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 6. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 7. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 8. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 9. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 10. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 11. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 12. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 13. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 7. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 12. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 13. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 14. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 15. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.