Viihteen jättiläinen Harlem Globetrotters Suomeen – tiesitkö nämä knopit legendaarisesta ryhmästä

URHEILU Harlem Globetrotters avasi mustille pelaajille oven ammattilaisuuteen.

Donte ”Hammer” Harrison, Crissa ”Ace” Jackson, Brawley ”Cheese” Chisholm ja Kris ”Hi-Lite” Bruton ovat Harlem Globetrottersin nykyjäseniä. RT-tuotanto

Ville Heinonen

Koripallon legendaarisen show-ryhmän Harlem Globetrottersin tarina on täynnä kutkuttavia knoppitietoja.

Tammikuussa 1971 joukkue hävisi näytösottelun päävastustajalleen Washington Generalsille pistein 99–100, koska Globetrotters-pelaajat unohtivat seurata tilannetta ja äkkäsivät liian myöhään olevansa tappiolla. Voitto katkaisi Generalsin 2 495 ottelun tappioputken.

NBA:n historiassa eniten levypalloja napsinut ja kaikkien aikojen pistetilastossa viidentenä oleva Wilt Chamberlain pelasi Globetrottersissa ennen ammattilaisuraansa.

Nimestään huolimatta joukkuetta ei perustettu New Yorkin Harlemissa, vaan Chicagossa. Synnyinseuduillaan esiintyneen joukkueen ympärille haluttiin luoda ulkopaikkakuntalaista mystiikkaa.

Yli 90 vuotta sitten perustetun Harlem Globetrottersin vaikutus ei ole rajautunut pelkästään urheiluun. Vuosikymmenten saatossa se on kasvanut osaksi myös yhdysvaltalaista kulttuurihistoriaa.

Ennen 1950-lukua mustia pelaajia ei päästetty parhaimpiin ammattilaisliigoihin, mutta afroamerikkalaisista pelaajista koostunut Globetrotters oli murtamassa rotujaottelua.

Vuonna 1948 se voitti valkoisista pelaajista koostuneen Minneapolis Lakersin, joka pelasi NBA:n edeltäjässä BAA:ssa. Voitto pakotti ammattilaisliigoja tarkastelemaan säännöksiään, ja kaksi vuotta myöhemmin NBA:nkin ovet avautuivat afroamerikkalaisille.

Harlem Globetrottersista puhuttaessa monella tullee ensimmäisenä mieleen mustavalkoiset valokuvat ja menneiden vuosikymmenten hönöt shortsityylit.

Joukkue kuitenkin on menneisyyden lisäksi myös nykyisyyttä. Sen nykyjäsenten tasosta saatiin muistutus viime marraskuussa, kun viisi pelaajaa rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen erinäisissä taitolajeissa.

Ikonisen joukkueen taituruutta pääsee todistamaan Myyrmäen Energia-areenalla sunnuntaina 12. maaliskuuta.

– Pelaajilla on monenlaista taustaa, osa on ”skautattu” yliopistojoukkueista ja osa NBA:sta, Vantaan-tapahtuman promoottori Reko Tammi kuvailee joukkueen nykyjäseniä.

– Vantaalle tulevan joukkueen yksi tähdistä on Hi-Lite, eli Kris Bruton, joka aikanaan varattiin Chicago Bullsiin. Loukkaantuminen uran alkuvaiheessa jätti kuitenkin NBA-uran hänen osaltaan kesken.

Tammen mukaan suomalainen show-kulttuuri voisi oppia pari niksiä Amerikan-viihdyttäjiltä.

– Harlem Globetrottersissa parasta on joukkueen kyky saada yleisö mukaan innostumaan show’sta ja heidän kykynsä huomioida fanit. Toki viihteen huiput osaavat tämän myös Suomessa.

9 pelaajan kokoonpano

Harlem Globetrotters koostuu 31 pelaajasta, jotka on jaettu kolmeen maailmaa kiertävään joukkueeseen.

Vantaalla Harlem Globetrotters pelaa 9 pelaajan kokoonpanolla lauantaina 12.3. Seurueessa mukana tuleva vastustajajoukkue pelaa samansuuruisella kokoonpanolla.

Energia-areenan tapahtuma on osa Harlem Globetrottersin Euroopan-kiertuetta, joka päättyy kesäkuussa.

Ennen Vantaata joukkue vierailee Tanskassa (10.3.) ja Ruotsissa (11.3.), ja Vantaan jälkeen matka jatkuu Tallinnan (13.3.) kautta Keski-Eurooppaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.