Jopa 2 000 jäähallia ja 700 hiihtokeskusta – suomalainen ulkoilubisnes tähtää nyt Kiinaan

Lumi, jää ja talviolympialaiset yhdistävät Marko Saarelaista, Ken Zhang Taoa ja Erpo Heikkilää. Anne Kanerva

Anne Kanerva

Viiden vuoden päästä pidettäviä Pekingin olympialaisia rakennetaan osin suomalaisvoimin.

Esimerkiksi Honkarakenne Oyj toimittaa kisa-alueelle vastaanotto- ja kahvilarakennuksia.

–Tavoitteemme on luoda Kiinasta yksi meidän päämarkkina-alueista. Meillä on Kiinassa edustusto, jossa on kolme omaa työntekijää, toimitusjohtaja Marko Saarelainen kertoo.

Sunnuntaina hän tapasi Tuusulassa pidetyssä seminaarissa joukon kiinalaisia yrittäjiä ja sijoittajia, jotka etsivät Suomesta jään ja lumen ammattilaisia.

Sijoittaja Ken Zhang Tao on kiinnostunut Hongan tuotteista terveellisyyden vuoksi. Parhaillaan hän etsii toimittajaa kymmenille loma-asunnoille.

Latua Kiinaan avaa World Snow & Ice Forum -yhdistys, joka hakee toimintaan tukea valtiolta.

Myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) oli tapaamassa suomalaisia ja kiinalaisia yrittäjiä.

–Kiina on Suomelle lähes yhtä merkittävä vientikohde kuin Venäjä. Suomalaisilla yrityksillä on Kiinassa 60000 työntekijää, hän tilastoi.

WSIF:n varapuheenjohtaja Erpo Heikkilä on tehnyt Kiinan-kauppaa 1980-luvulta lähtien.

–Kiinalaisilla osaaminen energiatehokkaan talvirakentamisen alalla on heikkoa. Olemme liikkeellä ajoissa, sillä Pekingin olympilaisia suunnitellaan parhaillaan, hän sanoo.

Kiinteistö- ja rakennusalalla toimivalla SRV:llä on kohteita muun muassa Pietarissa.

–Omistamme Pearl Plaza -kauppakeskuksen yhdessä kiinalaisten kanssa. Varsinaista toimintaa emme tule avaamaan Kiinaan, vaan kyseessä on yhteistyömuotojen hakeminen eri hankkeisiimme, kertoo viestintäjohtaja Päivi Kauhanen

Marimatic taas valmistaa osia jätepuristimia, joita toimitetaan muun muassa Kiinaan.

–Meillä on sekä myynti- että projektinhoitohenkilöstöä Singaporen toimistollamme, josta asiantuntija vierailee tukemassa paikallista organisaatiota tarvittaessa Kiinassa, kertoo myyntijohtaja Jari Enontekiö

Marimatic asentaa parhaillaan Zuhai-kaupunkiin jätejärjestelmää, jonka ensimmäinen vaihe otetaan käyttöön tämän vuoden lopulla.

Talviurheiluun liittyy myös talvipukeutuminen. Reimalla on ollut myyntikonttori Pekingissä viitisen vuotta. Yrityksellä on Kiinassa verkkokauppa ja tusina omia myymälöitä.

–Pekingin olympialaiset ja Kiinan valtion sitoutuminen talviurheiluun ovat oiva paikka suomalaisyrityksille yhdistää voimat ja vahvistaa maiden välistä yhteistyötä, toimitusjohtaja Elina Björklund sanoo.

Tästä on kyse

World Snow & Ice Forum -yhdistys kokoaa Suomesta ja Kiinasta lumen ja jään teollisuuden, kulttuurin, talvisen vapaa-ajanvieton ja urheilun vaikuttajat yhteistyöhön.

Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten vanavedessä Kiinaan on aukeamassa 300 miljoonan asiakkaan markkinat.

Kiina aikoo rakentaa 700 uutta hiihtokeskusta ja 2 000 jäähallia.

Hanke tarjoaa mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle alkaen tapahtumapaikkojen suunnittelusta ja rakentamisesta hiihtokeskusten ja talviurheilutapahtumien johtamiseen

Lisätietoja: wsif.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut