13 vuotta miesten edellisestä kotivoitosta - Suomi kaatoi Ruotsin jenkkifutiksessa

URHEILU Naiset Ruotsia vahvempia uusista pelikuvioista huolimatta.

Aurinkoisessa syyssäässä naapurimaan selvin 22-8 numeroin. Keskushyökkääjä Minna Turpeisen (10) tähtäimessä Ruotsin maalialue. Sami Ranta

toimitus

Suomen amerikkalaisen jalkapallon miesten ja naisten maajoukkueet ottivat lauantaina kaksoisvoiton Ruotsin maajoukkueista. Aurinkoisessa syyssäässä Myyrmäen jalkapallostadionilla naiset aloittivat juhlat voittamalla selvin 22–8 numeroin ja miehet jatkoivat tiukan väännön jälkeen lukemin 31–17.

Suomen miesten päävalmentaja Tuomas Heikkinen oli tyytyväinen negatiivisen kotitaian rikkomiseen.

–Vihdoin ja viimein, edellinen kotivoitto oli vuodelta 2003. Siis 13 vuotta on voitettu vieraissa, mutta kotona ei ole siinä onnistuttu. Tämä oli hieno iso voitto.

Toisen puoliajan alku musta."

Miehet saivat vauhdikkaan alun, kun tukimies Santtu Äyräväinen peitti Ruotsin maalialueen tuntumassa ruotsalaisten pudottaman pallon. Suomen keskushyökkääjä Veikka Lehtonen runnoi hyökkäyksenlinjan tekemästä aukosta itsensä maalialueelle. Joni-Petteri Malkan lisäpistepotkun jälkeen Suomi johti 7–0, kun vasta alle minuutti peliaikaa oli kulunut.

Ensimmäisellä neljänneksellä Lehtonen toimitti pallon toistamiseen Ruotsin maalialueelle ja Malka potkaisi toisen lisäpisteen. Toisella neljänneksellä Ruotsin kookas pelinrakentaja Anders Hermodsson onnistui karkaamaan Suomen puolustukselta kahdesti pitkään juoksuun. Hyökkäysvuoron päätti Hermodssonin syöttö André Holmgårdille. Maaliin jälkeen Hampus Simon potkaisi onnistuneella lisäpistepotkulla puoliaikalukemiksi 14–7.

Toisen puoliajan alku oli Suomelle musta. Ruotsi käytti hyväkseen suomalaisten syötönkatkon ja pallon pudotuksen oman maalialueen tuntumassa. Syötönkatkon jälkeen Nilsson onnistui potkumaalissa ja pallon rähmäyksen jälkeen Emil Knutsson teki maalin Hermodssonin syötöstä. Hampus Nilsson potkaisi lisäpisteellä Ruotsin johdoksi 14–17.

Suomen joukkue ei kuitenkaan taipunut vaan vastasi Tommi Pinnan maalilla seuraavalla hyökkäysvuorollaan. Neljännen neljänneksen alussa Suomen puolustus pakotti Ruotsin oman maalin, lisäten kaksi pistettä Suomelle. Ottelun parhaana pelaajana palkittu Veikka Lehtonen teki ruotsalaisten omaa maalia seuranneella hyökkäysvuorolla pelin kolmannen maalinsa. Lisäpisteyrityksellä pelinrakentaja Otso Flinkman syötti pallon Tommi Pinnan näppeihin kirjauttaen ottelun loppunumerot 31–17.

Suomen miesten maajoukkueen kapellimestarina toimi ensimmäisen maaottelunsa pelannut Otso Flinkman. Päävalmentaja Heikkinen oli erittäin tyytyväinen nuoren pelinrakentajan suorituksiin kentällä.

–Otso Flinkman pelasi huikean ottelun, ottaen erityisesti huomioon että hän pelasi ensimmäisen maaottelunsa. Otso pystyi tekemään niitä asioita, joita oli harjoiteltu. Ainakin minun silmissäni hän ylitti ne odotukset, jotka olin tähän asettanut. Meillä oli kaksi muutakin pelinrakentajaa jonossa, mutta kaveri tuli tänään kuumana ja annettiin pelata koko matsi.

Flinkman oli iloinen voitosta ja jakoi kunniaa myös joukkuetovereilleen.

–Ei voi muuta sanoa kuin upea voitto ja tuon jengin kanssa on hienoa pelata. Siellä on niin kova hyökkäyksenlinja ja laitahyökkääjät. Kun hyökkäyksellä on vaikeuksia, pystymme nojaamaan puolustukseen. Jokaisella pelipaikalla on upeita äijiä ja loistavia pelaajia. Loppujen lopuksi he tekivät miinun hommani tosi simppeliksi, Flinkman purki tuntojaan.

Naisten maajoukkueen voiton takana oli erittäin vahvasti pelannut puolustus. Suomalaiset pakottivat toistuvasti Ruotsin hyökkäyksen luopumaan pallosta syvällä omalla alueellaan. Naisten maaottelun parhaana pelaajana palkittiinkin Riikka Kallio puolustuksenlinjasta.

Uusista pelikuvioista johtuneesta ajoittaisesta ailahtelevaisuudesta huolimatta Suomen hyökkäys, Tytti Kuusinen, Maija Turpeinen ja Sini Lilja toimittivat pallon maaliin. Sanni Seppälä potkaisi yhden lisäpistepotkun ja yhden potkumaalin. Ottelun lopussa Ruotsin Vilma Olsson teki yhden maalin ja Emma Sandsjö onnistuneella kahden pisteen lisäpisteyrityksellä loppunumeroiksi 22-8.

Naisten tähtäin ensi vuoden MM-kisoissa."

Suomen naisten päävalmentaja Mika Elorannan mukaan puolustus pelasi sitä vahvaa peliä, mitä siltä oli odotettukin.

Eloranta oli tyytyväinen hyökkäyksenkin pelisuoritukseen.

–Tiesimme, että Ruotsin puolustus on vahva. Vaikka paljon oli pelaajia vaihtunut, ja mukana oli monia ensikertalaisia, silti systeemi oli hyvin sisäistetty ja se toimi. Hyökkäys vei paikka paikoin palloa todella mallikkaasti eteenpäin.

Uuden systeemin mukaiset ajoitukset eivät ollee aivan viimeiseen asti hioutuneita, mutta joukkue on hyvällä tiellä. Selkeä voitto Ruotsista.

Naisten maajoukkueen tähtäin on 2017 pelattavissa MM-kisoissa. Tavoitteena päävalmentaja Elorannan mukaan on kirkastaa kahta aikaisemmin saavutettua pronssimitalia.

–Hallitsevana Euroopan mestarina tavoitteet on totta kai mitalipeleissä. Kaksissa aikaisemmissa MM-kisoissa olemme olleet pronssilla ja niissä on valitettavasti välierissä hävitty Kanadalle. Jos tällä kertaa pääsisimme Kanadaa vastaan ja voittaisimme, saattaisimme olla mukana finaalissa, Eloranta toteaa tavoitteesta.

PEKKA LYLYHARJU

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut