Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Olivia Kåhre, 22, ihmettelee jalkapallon tasa-arvoa: "Toivoisin, että meitä kohdeltaisiin samalla tavalla kuin miehiä"

Naisjalkapallon suosion nousu maailmalla ei näy vielä Suomessa.

Helsinki PK-35:n pääsarjassa pelaava Olivia Kåhre, 22, tuntee naisjalkapalloilijan arjen. Hän opiskelee Helsingin yliopistossa, käy töissä ja pelaa kansallista pääsarjaa.

– Onhan se välillä rankkaa, kun luet kahdeksan tuntia ja tulet tänne kentälle treenaamaan. Siihen johonkin väliin pitää vielä käydä töissä, Kåhre mittailee päiväänsä.

Viime kaudella Kansallisessa liigassa oli 70 pelaajaa, jotka pelasivat ammattilaissopimuksella ja saivat vähintään 2000 euroa veronalaista tuloa vuodessa. Kaikista sarjan pelaajista tämä on lähes puolet, noin 40 prosenttia. Naisten pääsarjassa pelaajille maksettavat rahamäärät ovat kuitenkin murusia miesten sarjaan verrattuna.

– Olen tottunut tähän. Tykkään tehdä paljon, tässä on kuitenkin hyvä balanssi omaan nykyiseen elämääni. Kaikki kaverit ovat oikeastaan täällä. Yhteisöllisyys on minulle tärkeää.

Tasa-arvoa voisi olla enemmän.

Kåhre aloitti pelaamisen Pihlajamäessä kuusivuotiaana. Siitä alkaen hän on edustanut kasvattajaseuraansa. Laitapakkina työskentelevä Pihliksen kasvatti kertoo, että ei ole vakavissaan koskaan edes ajatellut muita seuroja.

– Olisihan se mahtavaa pelata ammatikseen. Jossain taustalla se ajatus on, mutta ajatukseni eivät jalkapallossa ole koskaan olleet kovin pitkällä. Tavoitteellisesti olen aina urheillut, mutta perustilanne naisjalkapallossa on, että tämä on enemmän muuta kuin työ.

Naisjalkapallon suosio maailmalla on viime vuosina kasvanut. Se on havaittu Suomessakin, mutta katsojia, sponsoreita ja rahaa ei ole naisjalkapalloon siitä huolimatta meillä virrannut.

– Arvostus on meilläkin täällä kasvanut, mutta kiinnostusta saisi olla siltikin enemmän. Pelaamme mielestäni hyvää jalkapalloa.

Miesten Veikkausliiga ei kerää esimerkiksi jääkiekkoa vastaavia yleisöjä, mutta pelaajat sarjassa ovat kuitenkin ammattilaisia. Heille maksetaan urheilemisesta palkkaa.

– Tasa-arvoa voisi olla enemmän. Toivoisin, että meitä kohdeltaisiin samalla tavalla kuin miehiä. Eikä se tarkoita, että se olisi miehiltä mitään pois, Kåhre pohtii.

PK-35 Vantaa – PK 35 27.5. kello 19 Myyrmäen jalkapallostadionilla.

PK-35–Honka 5.6. kello 16 Pihlajamäen jalkapallokentällä.

Juttua muokattu 24.5. klo 17.33. Täsmennetty naisten pääsarjan pelaajille maksettavien korvausten määrää ja lisätty ammattilaissopimuksella pelaavien pelaajien lukumäärä.