Olivia Kåhre, 22, ihmettelee jalkapallon tasa-arvoa: "Toivoisin, että meitä kohdeltaisiin samalla tavalla kuin miehiä"

Naisjalkapallon suosion nousu maailmalla ei näy vielä Suomessa.

Helsinki PK-35:n pääsarjassa pelaava Olivia Kåhre, 22, tuntee naisjalkapalloilijan arjen. Hän opiskelee Helsingin yliopistossa, käy töissä ja pelaa kansallista pääsarjaa.

– Onhan se välillä rankkaa, kun luet kahdeksan tuntia ja tulet tänne kentälle treenaamaan. Siihen johonkin väliin pitää vielä käydä töissä, Kåhre mittailee päiväänsä.

Viime kaudella Kansallisessa liigassa oli 70 pelaajaa, jotka pelasivat ammattilaissopimuksella ja saivat vähintään 2000 euroa veronalaista tuloa vuodessa. Kaikista sarjan pelaajista tämä on lähes puolet, noin 40 prosenttia. Naisten pääsarjassa pelaajille maksettavat rahamäärät ovat kuitenkin murusia miesten sarjaan verrattuna.

– Olen tottunut tähän. Tykkään tehdä paljon, tässä on kuitenkin hyvä balanssi omaan nykyiseen elämääni. Kaikki kaverit ovat oikeastaan täällä. Yhteisöllisyys on minulle tärkeää.

Tasa-arvoa voisi olla enemmän.

Kåhre aloitti pelaamisen Pihlajamäessä kuusivuotiaana. Siitä alkaen hän on edustanut kasvattajaseuraansa. Laitapakkina työskentelevä Pihliksen kasvatti kertoo, että ei ole vakavissaan koskaan edes ajatellut muita seuroja.

– Olisihan se mahtavaa pelata ammatikseen. Jossain taustalla se ajatus on, mutta ajatukseni eivät jalkapallossa ole koskaan olleet kovin pitkällä. Tavoitteellisesti olen aina urheillut, mutta perustilanne naisjalkapallossa on, että tämä on enemmän muuta kuin työ.

Naisjalkapallon suosio maailmalla on viime vuosina kasvanut. Se on havaittu Suomessakin, mutta katsojia, sponsoreita ja rahaa ei ole naisjalkapalloon siitä huolimatta meillä virrannut.

– Arvostus on meilläkin täällä kasvanut, mutta kiinnostusta saisi olla siltikin enemmän. Pelaamme mielestäni hyvää jalkapalloa.

Miesten Veikkausliiga ei kerää esimerkiksi jääkiekkoa vastaavia yleisöjä, mutta pelaajat sarjassa ovat kuitenkin ammattilaisia. Heille maksetaan urheilemisesta palkkaa.

– Tasa-arvoa voisi olla enemmän. Toivoisin, että meitä kohdeltaisiin samalla tavalla kuin miehiä. Eikä se tarkoita, että se olisi miehiltä mitään pois, Kåhre pohtii.

PK-35 Vantaa – PK 35 27.5. kello 19 Myyrmäen jalkapallostadionilla.

PK-35–Honka 5.6. kello 16 Pihlajamäen jalkapallokentällä.

Puolet Kansallisen liigan joukkueista tulee pääkaupunkiseudulta

Kansallisessa sarjassa kymmenen joukkuetta taistelee mestaruudesta. Puolet näistä joukkueista tulee pääkaupunkiseudulta, viidestä seurasta kolme on Helsingistä: PK-35, HJK ja HPS.

Pääkaupunkiseudun joukkueita ovat myös Honka Espoosta ja PK-35 Vantaa.

PK-35:n vastuuvalmentaja Rami Rantanen sanoo, että Helsingissä on aina ollut paljon pelaajia. Kasvatustyötä on täällä tehty pitkään ja hartaasti.

– Tilanne ei ehkä lajin kannalta ole optimaalinen. Muutamat joukkueet täällä kykenevät tarjoamaan hyviä olosuhteita harjoittelemiseen, se houkuttaa myös pelaajia tänne.

PK-35 erottuu muista paikallisuuteen ja yhteisöllisyyteen panostavana seurana.

Valmentaja Rantaselle on tärkeää, että Pihlajanmäellä pelataan naisten pääsarjaa.

– Olemme erittäin ylpeitä, että kykenemme pelaamaan Kansallista liigaa täällä pienessä lähiössä.

Valmentaja Rantanen muistetaan parhaiten pelivuosistaan HJK:ssa. Hän on kuitenkin Punamustien kasvatti.

–Tuossa viereisen mäen päällä olen syntynyt. Täällä hiekkakentällä kaikki alkoi – ja täällä meillä on oma tunnelma.

Paikallisuus on seuran juttu.

– Meillä kaikki tuntevat kaikki. On hyvä, että nuorilla on edustusjoukkueessa esikuvia. Juniorit käyvät katsomassa pelejä paljon, harjoittelemme samalla kentällä, Rantanen iloitsee.

Juttua muokattu 24.5. klo 17.33. Täsmennetty naisten pääsarjan pelaajille maksettavien korvausten määrää ja lisätty ammattilaissopimuksella pelaavien pelaajien lukumäärä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut