Helsinkiin kouluruoan suurimman tuottajan, palvelukeskus Helsingin toimittamista lounaista suurin osa on jo kasvisruokaa. 30 päivän ruokalistalla liki 60 prosenttia pääruoista on kasvisruokia. Erilaisia liharuokia on vajaa kolmannes ja kalaa on yksi ateria kymmenestä.
Asiasta kertoo pormestari Jan Vapaavuori (kok.) blogissaan. Vapaavuoren mukaan ymmärrys ruoan ilmastovaikutuksista on koko ajan parempi.
– Yksi keino lisätä ilmastoystävällisyyttä on korvata yksittäisessä ruokalajissa osa lihaproteiinista kasvisproteiinilla. Esimerkiksi jauheliharuuissa olisi helppo lisätä kasvisten osuutta. Samoin erityisesti kotimaisen järvikalan ilmastoystävällisyys on korkea, Vapaavuori kirjoittaa.
Kaupungin tilaisuuksissa tarjoillaan jo nyt yhä enemmän kasviksia ja suomalaista kalaa, ja täysin vegaaninen vaihtoehto on säännönmukaisesti tarjolla.
Vapaavuoren mukaan ilmastonmuutoksen hillitseminen on ihmiskuntamme kohtalonkysymys ja johtavien kaupunkien pitää olla ilmastonmuutoksen torjunnan eturintamassa. Koska ruoan ilmastovaikutukset ovat merkittävät, on käytännössä kasvispainotteisempaan ruokaan siirtyminen yksi tärkeimpiä ilmastotekoja.
– Voin tehdä omia ilmastolupauksia ja kannustaa muitakin samaan. Isoja muutoksia saadaan kuitenkin aikaan, kun isot toimijat lähtevät mukaan. Kaupunkien tulee olla tässä(kin) suunnannäyttäjiä. En rakasta pakkoja, mutta joskus niille on paikkansa. Yksi tärkeimmistä pakoista on pakko pysäyttää ilmastonmuutos, Vapaavuori katsoo.
Ilmastoystävällisen ruuan osuutta voidaan lisätä monin toimenpitein, ja nämä toimenpiteet Helsingissä selvitetään, pormestari linjaa.
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.