Puheenaihe

Valkoposkihanhien viihtymistä ulkoilualueilla yritetään vähentää uudella keinolla – "Tämä on haastava juttu, kun laji on niin vahvasti suojattu"

Valkoposkihanhi aiheutuu merkittävää haittaa kaupunkiympäristössä.

Arkisto/Lotta Åberg

Helsinki suunnittelee valkoposkihanhien määrän ja haittojen torjumista jättämällä joitakin kaupungin nurmialueita leikkaamatta.

– Esimerkiksi Kaivopuistosta emme voisi jättää nurmea leikkaamatta, koska siitä nousisi vielä isompi juttu kuin hanhista, mutta Arabianrannassa ja Töölönlahdella voisimme hyvinkin jättää nurmea enemmän niittymäisemmäksi, sanoo kaupungin metsävastaava Vesa Koskikallio.

Hanhet välttelevät korkeaa heinikkoa ja leikkaamattomia nurmialueita.

Kaupungin ympäristökeskus laati vuonna 2013 raportin, jossa se selvitti keinoja hanhihaittojen lieventämiseksi. Raportin mukaan konkreettisia keinoja on vähän.

– Tämä on meille haastava juttu, koska laji on niin vahvasti suojattu, mutta esteettiset ja käyttöhaitat ovat kuitenkin merkittäviä, Koskikallio jatkaa.

Kaupunkiympäristölautakunta antoi tiistaina lausunnon kaupunginhallitukselle valtuutettu Otto Meren (kok.) valtuustoaloitteeseen valkoposkihanhien määrän ja niiden haittojen vähentämisestä.

Lausunnossa todetaan, että kaupunki selvittää myös mahdollisuutta hakea ely-keskukselta poikkeuslupaa koirien käyttöön hanhien hätistelyssä.

– Koiria voisimme hyvinkin kokeilla esimerkiksi Arabianrannassa, Kaivarissa ja Töölönlahdellakin, Koskikallio toteaa.

Hanhiaitakokeilu on ollut käytössä Arabianrannassa ja Harakan saaressa. Kokemukset ovat olleet hyviä. Myös aitojen käyttöä halutaan lisätä.

Valkoposkihanhista aiheutuu vuosittain merkittäviä haittoja. Suurimmat haitat ovat hanhien suuri määrä, emojen aggressiivinen käytös sekä niiden ulosteet. Esimerkiksi Viikissä Helsingin yliopiston koetilan pelloilla hanhet ovat aiheuttaneet satohaittoja syömällä tutkimusalueiden satoa. Viikin pelloilla on käytetty koiria. Helsingin Uutiset kertoi aiemmin asiasta.

Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu laji. Hanhien hätyyttäminen, pesinnän häiritseminen, pyydystäminen tai tappaminen on kielletty. Poikkeaminen laista vaatii ely-keskuksen lupaharkinnan ja luvan.

Ely-keskus on viime vuosina myöntänyt poikkeuslupia Korkeasaareen ja Harakan saareen hanhien pesien ja munien siirtämiseen pesintäaikana.

Pääkaupunkiseudun valkoposkihanhien määrä on ollut laskussa neljättä vuotta. Viime vuoden laskennoissa Helsingissä havaittiin 4 104 valkoposkihanhea ja Espoossa 617. Poikueita pääkaupunkiseudulla havaittiin 220.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu