Kolumni: Sataman kehittämiselle on saatava pitkäjänteinen ratkaisu

Tiina Pasuri

Tiina Pasuri29

Jätkäsaaren asuinalue kehittyy vauhdilla, mutta alueen liikenneongelmien ratkaiseminen on juuttunut poliittiseen päätöksentekokoneistoon. Pattitilanne turhauttaa kaikkia osapuolia. Vaatimus Länsisataman toimintojen siirtämisestä Vuosaareen on noussut toistuvasti esille julkisessa kädenväännössä.

Helsingin Sataman heinäkuussa julkistama selvitys osoittaa, ettei ongelmiin ole edelleenkään tarjolla helppoja tai halpoja vaihtoehtoja. Tallinnan laivaliikenteen siirtäminen kokonaan Vuosaareen olisi kallein ja riskialttein vaihtoehto. Se edellyttäisi satama-alueen laajentamista luonnonsuojelu- ja virkistysalueiden suuntaan sekä matkustajaterminaalin ja metroyhteyden rakentamista. Kustannusarvio on miljardin luokkaa.

Jos kaikki Länsisataman henkilöauto- ja tavaraliikenne pakotettaisiin kulkemaan Vuosaaren kautta, poistuisivat varustamoilta edellytykset nykymallin mukaiseen liiketoimintaan. Mitä todennäköisimmin menettäisimme Helsinki–Tallinna -yhteyden tiheät vuorovälit, millä puolestaan olisi laajoja negatiivisia vaikutuksia kansainväliseen työmatka- ja rahtiliikenteeseen sekä kuljetuskustannuksiin.

Jätkäsaaren asukkaiden, Helsingin Sataman ja sen palveluita käyttävien yritysten kannalta on kestämätöntä, ettei Länsisataman asemasta ja alueen liikenneongelmien helpottamisesta kyetä saamaan aikaan kestävää ratkaisua. Turvatakseen Suomelle toimivat merikuljetukset Helsingin Satama tarvitsee työrauhaa ja poliittisten päättäjien sitoutumista tehtyihin ratkaisuihin. Logistiikkayritykset, ulkomaankauppaa käyvät yritykset sekä ulkomaisesta työvoimasta ja matkailijoista riippuvaiset yritykset kaipaavat ennakoitavaa ja vakaata toimintaympäristöä.

Lähestyvät kuntavaalit eivät helpota päätöksentekoa. Asiaa pitää harkita huolellisesti kaikista eri näkökulmista. Vaalikentillä monet profiloituvat yhden asian tai kaupunginosan ehdokkaana. Poliittisen päätöksentekijän ensisijaisena tehtävänä on kuitenkin vaalia kaupungin ja kaupunkilaisten kokonaisetua. Helsinkiläisten päättäjien on lisäksi muistettava vastuunsa valtakunnan pääkaupungin ja talousveturin kehittämisessä.

maankäyttö- ja liikenneasioiden päällikkö Helsingin seudun kauppakamari

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut