Lukijalta: Ei koronaa? – kärsi rauhassa

Lukijan mukaan muut kuin koronaepäilyt ja -tartunnat eivät saa riittävää huomiota terveydenhuollossa. Päivi Tuovinen

Koronavirus ruuhkautti merkittävästi terveyspalvelut. Kevään poikkeuslain myötä suuri osa kuntien terveydenhuoltohenkilökuntaa siirrettiin koronatestauksen pariin kiireettömien terveyspalvelujen mentyä kiinni.

Korona ei kuitenkaan vienyt terveyspalveluiden tarvetta minnekään. Ihmiset edelleen kärsivät tavallisista vaivoista, joilla ei ole mitään tekemistä koronaviruksen kanssa. Vaivoilla on myös tapana pahentua, kun niitä ei hoideta ajoissa kuntoon. Kun kiireettömät terveyspalvelut avattiin jälleen kesäkuussa, hoitohenkilökunta palautui enimmäkseen omien työtehtävien pariin. Hoitoa tarvitsevien määrä oli kuitenkin jo moninkertainen, eikä jonojen purkaminen ottanut onnistuakseen.

Mitä ruuhka käytännössä sitten tarkoittaa? Terveysasemat palvelevat vain ajanvarauksella, joka puolestaan toteutetaan lähinnä puhelimitse. Paikan päällä ei jaeta enää aikoja, joten potilailla ei ole muuta mahdollisuutta kuin jättää soittopyyntö ja toivoa, ettei sitä poistettaisi.

Ruuhka vaikeuttaa myös pääsyä erikoissairaanhoitoon, mikä useimmiten edellyttää terveyskeskuslääkärin lähetettä. Lähetteen saaminen puolestaan edellyttää yhteyden saamista terveyskeskukseen sekä vapaan lääkäriajan löytymistä.

Mikäli potilas ei ole puhelimessä läpikäydyn oirekuvan perusteella tekemässä välitöntä kuolemaa, jätetään hänet odottamaan kiireetöntä lääkäriaikaa useiden viikkojen ajaksi. Esimerkiksi Helsingissä kiireettömän lääkäriajan odotuksen keskiarvo on 4 viikkoa.

Tällä hetkellä Uudenmaan kunnat pohtivat kuumeisesti, mistä terveyspalveluista säästetään tulevana talvena, jotta henkilökuntaa saataisiin koronatestauksen piiriin. Muiden kuin koronasairaiden ei siis kannata pitää odotuksia korkealla julkista terveydenhuoltoa kohtaan vielä pitkään aikaan.

Helsingissä kiireettömän lääkäriajan odotuksen keskiarvo on 4 viikkoa.

Koronatartuntojen määrä on pysynyt matalana ja tasaisena viimeisen kolmen viikon ajan. Kirjoitushetkellä koko Suomessa on vain viisi potilasta sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi.

Valtavasti isompi määrä potilaita puolestaan kärvistelee kotonaan sairauksiensa kanssa, pääsemättä lääkärin vastaanotolle. Heistä ei THL kuitenkaan kerää ajantasaista, päivittyvää tilastoa, eikä hoitamatta jääneiden kuolemat päivity lehtien etusivuille.

Alisa Leppäkoski

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut