Mari Skool: Vanhojen paikka on ulkona porukasta

PYTTY ON KIILOTETTAVA, kun jätteet on vedetty alas. Annikka Saarikko

(kesk.) rassaa keskustan viemärin. Puolue on yhteneväinen, kun Katri Kulmunin (kesk.) kannattajille on näytetty kaapin tai ulko-oven paikka.

*****

SANNA MARIN (sd.) järjesti Antti Rinteen (sd.) ulos puoluejohdosta, mutta menetti samalla vappusatasen perässä tulleet eläkeläisäänestäjät.

Demarit ovat vanhoja tovereita, joita johtaa nuori kotka. Keskusta on maatilapuolue, jonka kannattajat katoavat tilakuolemien tahdissa.

*****

YRITYKSISSÄ ON NORMIJUTTU, että uusi toimitusjohtaja vaihtaa johtoryhmän jäsenet ja heittää ulos samaan tehtävään pyrkineet kilpailijat.

*****

MITEN KÄY puoluekannatuksen ja demokratian, kun puoluejohtajat nuorenevat, kannattajakunta ikääntyy ja politiikka on populismia.

Yliopistotukija Maija Mekon mukaan kaikki puolueet kosivat city-vihreitä. Kukaan ei kunnolla välitä eläkeläisistä ja duunareista maailmassa, jossa aatepolitiikka on vaihdettu tässä ja nyt jaettaviin etuihin. Kokoomus on suurin arvoitus: ketä se kosii?

*****

PANKINJOHTAJAT raportoivat eläkeläisten köyhtymisestä. Eläke ei riitä mummonmökissä tai yksiössä asumiseen, kun kulutus- ja polttoaineverot ovat nousseet. Kymmenessä vuodessa polttoaineiden hintojen vero-osuutta on nostettu yli 60 prosenttia ja sähköveron osuutta 150 prosenttia.

Sähkön siirtohinnat ovat Suomessa seitsenkertaiset Ruotsiin ja yli 60-kertaiset Norjaan, Tanskaan ja Saksaan verrattuna. Seuraako kukaan kustannusten kumulatiivista nousua?

*****

ENERGIAVEROT eivät ole sanottavasti vähentäneet autoilua kaupungeissa, vaikka vihreät ovat sitä tavoitelleet. Kun energiaturpeen raippavero nousee, kuntien kaukolämpö kallistuu ja vuokrat kallistuvat.

*****

PITÄÄ OLLA HUOLISSAAN, kun kunnat irtisanovat terveyden- ja kodinhoitajia, opettajia ja nuorisotyöntekijöitä. Julkisen talouden kriisi syvenee ja kuntavero nousee kuntavaalien alla, vaikka Marinin hallitus levittää 17 miljardia euroa koronaelvytykseen.

*****

HALLITUKSEN HAARUKASSA on joko 100 000 uutta työtöntä tai 100 000 uutta työpaikkaa.

Mari Skool

Mari Skool on Helsingin Uutisten pakinan fiktiivinen kirjoittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut