Kolumni Nuorelle mahdollisuus

Helsinki on nuorten kaupunki. Helsingissä on nuoria työikäisiä, alle 30-vuotiaita, selvästi enemmän kuin muualla Suomessa. Yksi Helsingin vetovoimatekijä on aina ollut se, että täällä on erinomaiset työmahdollisuudet myös nuorille. Huvipuistot, hotellit, ravintolat, kaupat, yökerhot, tapahtumat ja monet muut palvelut ovat olleet työpaikka monelle nuorelle ja usean ponnahduslauta työelämään. Oli koulutusta tai ei, töitä on ollut hyvin tarjolla.

Sitten tuli korona.

Erityisesti nuorten ja opiskelijoiden täyttämät palvelualan työpaikat ovat vähentyneet ensimmäisinä talouden vajotessa taantumaan koronaviruspandemian aikana. Nuorisotyöttömyys on kaksi kertaa korkeampi kuin viime vuoden heinäkuussa. Suuri joukko nuoria on jo jäänyt tai on vaarassa jäädä tyhjän päälle.

Hälytyskellot soivat. Tiedämme liian hyvin, miten jo muutaman kuukauden työttömyys pahimmillaan vaikuttaa: on yhä vaikeampi uskoa itseensä ja omiin mahdollisuuksiinsa sekä luottaa tulevaan. Taloudelliset vaikeudet tekevät arjesta hankalaa ja seuraukset voivat ulottua kauas.

Nyt jos koskaan nuoret tarvitsevat huomiota, tukea sekä kannustusta. Nuoria tulee rohkaista hyödyntämään erilaisia työllistymismahdollisuuksia. Työkokeilupaikat, sopivat kurssit ja koulutukset voivat olla nyt erinomainen väylä, jos työpaikkaa ei löydy. Koulutusta onkin lisätty aloilla, joilla on tarjolla töitä tulevaisuudessa. Kaupunki haluaa antaa oman panostuksensa työnantajille ja tarjoaa taloudellista tukea sekä tietoa nuorten työllistämiseen.

On hyvä muistaa, että nuorille on tarjolla valtava määrä palveluja. Yksi hyvä esimerkki on Ohjaamo, mistä kaikki alle 30-vuotiaat nuoret saavat neuvontaa kasvotusten, netissä tai puhelimitse. Ohjaamon palvelut tarjoavat apua olipa kyse koulutuksesta, työllistymisestä, asumisesta tai vaikkapa omasta hyvinvoinnista.

Palvelut yksinään eivät riitä, meidän on välttämätöntä saada talous käyntiin ja sitä kautta varmistaa olemassa olevat työpaikat ja synnyttää uusia. Ilahduttavaa onkin, että avoimien työpaikkojen määrä näyttää edes vähän nousseen kevään huonoimmista kuukausista, vaikka paljon ollaan viime vuotta jäljessä. Kriiseistä syntyy myös aina uutta. Vain varmistamalla, että Helsinki tulee tästäkin kriisistä ulos voittajana, turvataan nuorten tulevaisuus. Ei anneta varjon jäädä pysyvästi tämän sukupolven unelmien ylle.

Kirjoittaja on Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut