Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Onko Jokereista tullut ulkopoliittinen pelinappula?

Taloudellinen tulos. Se on yksi monista aiheista, joista Venäjän KHL-liigassa pelaava Jokerit ei mielellään puhu julkisesti.

"Jokerit ei kommentoi", toimitusjohtaja Eveliina Mikkola vastasi kysymykseen sähköpostilla.

Helsingin Uutiset lähetti Mikkolalle alkuvuodesta useita haastattelupyyntöjä ja kysyi, millaista tulosta Jokerit tavoittelee.

Kauppalehti kertoi alkuvuodesta, että Jokerit on tehnyt kuuden KHL-kautensa aikana 71,5 miljoonan euron tappiot. Viime tilikaudella tappiot vähenivät, mutta tulos oli yli 11 miljoonaa pakkasella. Liikevaihto kasvoi 2,25 miljoonalla eurolla 14,5 miljoonaan euroon. Lyhyelläkin matematiikalla voi todeta liiketappion mittaluokan ylittävän kaikki liiketoiminnan yleiset lainalaisuudet.

Miksi Jokerit ei kommentoi taloudellista tulosta? Eikö se hälventäisi puheita, joita aiheen ympärillä leijuu? "Jokereiden toiminta on vakaalla pohjalla, kuten on ollut koko KHL-ajan", vastasi Mikkola toimittajamme kysymyksiin.

Edellä oleva teksti oli lainaus helmikuulta. Sen jälkeen on tullut korona, joka on suistanut urheiluseurojen, myös Jokereiden, talouden yhä syvempään rotkoon.

Helsingin Sanomat raotti viime viikolla Jokereiden rahoituskuviota artikkelissa, joka käsitteli erityisesti miljardööri Vladimir Potaninia ja hänen suurrahoittajan rooliaan.

Potanin puhui kerralla enemmän kuin seuran omistaja Jari Kurri tai toimitusjohtaja Mikkola ovat yhteensä puhuneet Jokereiden taloudesta. Eikä Potaninin haastattelukaan vielä kovin tarkkaa kuvaa asiasta piirrä, mutta nostaa toki esiin kysymyksen, miksi vastauksia pitää hakea "sponsorilta", eikä tahoilta, jotka seurassa käyttävät valtaa – ainakin paperilla?

Jokereiden piti avata kautensa Valko-Venäjällä Minskissä. Ottelu peruttiin viime tipassa ja syyksi kerrottiin Jokereihin kohdistunut turvallisuusuhka. Tosiasiassa syy vaihteli, riippuen siitä, keneltä asiaa kysyttiin. Ilta-Sanomat pureskeli asiaa auki useista näkökulmista.

Viime viikolla Jokerit ilmoitti, että Helsingissä vierailleen vierasjoukkueen keskuudessa on todettu useita koronatartuntoja, ja mahdollisen altistuksen vuoksi myös Jokerit joutuu perumaan otteluitaan.

Jokereiden matka KHL:ssä näyttää nyt kovin tuskaiselta ja siihen liittyy aina vain uusia kummallisuuksia. Onko helsinkiläisjoukkueesta tulossa ulkopoliittinen pelinappula – vai onko se jo sitä?

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja