Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Laittomasti maassa olevien kustannukset kasvussa

Perussuomalaisten valtuustoryhmä on seurannut vuosittain niin sanottujen paperittomien kustannuksia valtuuston tehtyä päätöksen palveluiden laajentamisesta 2017. Viime vuonna uutisoitiin näyttävästi, että kustannukset olivat vain 30 000 euroa vuonna 2018. Tämä summa oli kylläkin vain terveydenhuollon kustannuksia, vuonna 2018 toimeentulotukea myönnettiin 291 000, Hus:n laskutus oli 104 000 euroa ja lisäksi majoituspalveluja yli 800 000 euroa.

2019 näyttävät kustannukset karanneet käsistä. Pelkkiä toimeentulotukia on myönnetty 750 000 euroa. Perusterveydenhuollon kustannukset olivat nousseet 81 000 euroon. Ja Hus on laskuttanut palveluista peräti 438 000 euroa. Kustannukset ovat siis moninkertaistuneet vain vuodessa.

Lisäksi on huomioitava, että kaupunki on jakanut järjestöavustuksina ja ostanut palveluina majoitusta laittomasti maassa oleville lähes 850 000 eurolla vuodessa. Yhteensä kaupunki on käyttänyt vuonna 2019 yli 2 miljoonaa tähän toimintaan. Eikä luvussa ole vielä oikeudellista apua eikä pitkäaikaista majoitusta. On hyvä lisäksi huomata, että mistään ei ole tullut lisärahoitusta sosiaali- ja terveystoimeen, nämä rahat on jostakin muusta toiminnasta pois.

Kun päätös palveluiden laajentamisesta tehtiin, oli ensimmäiset kustannusarviot 200 000-400 000 euroa vuodessa. Nyt kustannukset on miljoonissa euroissa, mutta silti asiasta ei käydä keskustelua eikä mitään perälautaa ole kustannuksiin asetettu. Koronan syventämä talouskriisi valtion ja kuntien kassoissa luulisi aiheuttavan keskustelun siitä, mitä palveluja meillä on varaa ja halua tuottaa. Priorisoinnin tulisi lähteä täältä, ei -lakisääteisistä palveluista. Kun ihmisellä ei ole laillista oikeutta oleskella Suomessa, tulee hänen poistua maasta eikä jäädä tänne palveluiden piiriin.

Perussuomalaisten mielestä Helsingissä tulisi riittää lain vaatima minimitaso, jossa ihmisiä autetaan hätäapuna kunnes poistuminen omaan maahan tapahtuu mahdollisimman ripeästi. Me olemme valmiita purkamaan valtuuston päätöksen ja käyttämään nämä rahat omien heikommassa asemassa olevien auttamiseen ja kutsumme tähän tolkun linjaan muita puolueita mukaan.

Erityisen irvokkaaksi asian tekee esimerkiksi jälleen ajankohtainen Terhokoti, jonka hinnankorotus olisi vuodessa noin 350 000 euroa. Tähän ei Hus ja omistajakunnat suostuneet, kun rahaa ei ole.

Erityisen irvokkaaksi asian tekee jälleen ajankohtainen Terhokoti.

Mari Rantanen

Kirjoittaja on kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (ps.)