Lukijalta: Kaupungin vuokra-asunnot kohdistettava tukea tarvitseville

Heka tarjoaa helsinkiläisille kohtuuhintaista vuokra-asumista. Hakijoita on monin verroin enemmän kuin asuntoja. Sanna Jompero

Pekka Aalto kirjoitti Helsingin Uutisissa Lukijan areenalla, että Hekan (Helsingin kaupungin asunnot Oy) asukkaat tukevat Helsingin kaupunkia.

Kirjoittaja toteaa kokevansa, että hekalaiset subventoivat Helsingin kaupunkia. En ole kirjoittajan kanssa samaa mieltä ja haluan tarkentaa muutamia kirjoituksessa esitettyjä väitteitä omaan aiempaan puheenvuorooni liittyen.

Helsingin kaupunki tukee kaikkia kaupungin vuokra-asunnoissa asuvia. Tämä tukeminen tapahtuu markkinavuokraa edullisemman maanvuokran muodossa. Kaupunki perii hekalaisilta pienempää maanvuokraa kuin naapuritontilla sijaitsevan vapaarahoitteisen vuokrataloyhtiön asukkailta. Markkinavuokraa alhaisempi vuokra on tulonsiirto siinä missä valtion maksama yleinen asumistukikin. Tämä on tosiasia eikä siinä ole mitään pahaa.

Edullisen vuokra-asunnon voi siirtää omalle lapselle tai muulle sukulaiselle – ”Porsaanreikää” vaadittiin tukittavaksi, näin kävi

Helsingissä asuminen on kallista. Kaupungin elinvoiman ja kasvun kannalta on tärkeää, että tukea tarvitsevien asumista tuetaan. Tällöin on kuitenkin tärkeää huolehtia, että tuki kohdistuu niille, jotka tukea eniten tarvitsevat. Niiden henkilöiden tukeminen, jotka pystyvät asumaan Helsingissä hyvin ilman taloudellista tukeakin, avustaminen ei ole julkisen talouden näkökulmasta järkevää.

Kohdistamalla tuki vain sitä tarvitseville vapautuu resursseja muiden kaupungin näkökulmasta tärkeiden palveluiden kuten sosiaali- ja terveydenhuollon rahoittamiseen. Vaihtoehtoisesti viisas asuntopolitiikka mahdollistaa kunnallisverotuksen keventämisen. Järkevästä asuntopolitiikasta hyötyvät näin ollen kaikki helsinkiläiset.

Asuntopolitiikka on yksi kaupunkipolitiikan tärkeimmistä osa-alueista. Pidän hyödyllisenä, että keskustelua asuntopolitiikan painotuksista käydään jatkuvasti. Tällöin on kuitenkin muistettava käydä keskustelua faktapohjalta tosiasiat tunnustaen.

Otto Meri kaupunginvaltuutettu (kok.)

Vuokralainen kuittasi "kaikki ok", mutta asuntoon aiheutuikin vesivahinko, josta asunnon omistaja tuomittiin maksamaan 12 000 euroa – Lakimiehen mukaan kyse on uudesta linjanvedosta

Kohtuuhintaisten asuntojen hitas meni rikki – vuokraamalla asunnon pois voi tehdä hyvän tilin

Valesopimuksia ja "asunnottomuutta" – Hesari paljastaa, miten Hekan asuntoja voi taktikoida itselleen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut