Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tarvitsemme autoliikenteen kehittämisohjelman

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi hiljattain pyöräliikenteen kehittämisohjelman vuosille 2020-2025. Sen tavoitteena on, että vuonna 2035 viidennes Helsingin alueen matkoista tehtäisiin pyörällä. Tärkein keino on parantaa pyöräliikenteen olosuhteita.

Pyöräliikenne on siitä hassu juttu, että kaikilla on siitä mielipide ja aika moni myös kertoo sen. Usein jäädään perustason “keskustaan pitää päästä kaikilla kulkumuodoilla” -heittoihin, mutta nyt yksi someargumentti nousi yli muiden - “milloin saadaan autoliikenteen kehittämisohjelma?”

Nykyään Helsinki investoi pyöräväyliin 20 euroa asukasta kohti vuodessa. Ja vaikka kolme neljästä ajaa pyörällä edes joskus, niin kaikki eivät voi! Miettikääpä sitä.

Ei anneta muuhun katurakentamiseen käytetyn yli 200 euron per asukas haitata. Mitä se nyt on, että ainoastaan pyöräliikenteellä on kehittämisohjelma. Ei ole reilua tämmöinen.

Tarvitsemme autoliikenteen kehittämisohjelman, koska autolla sentään voivat kulkea kaikki. (Älkää kysykö lapsista ja kortittomista).

Sitä paitsi pyörällä liikkuvat ajavat miten sattuu. Eivät kyllä ansaitse parempia väyliä. Autolla liikkuvat ansaitsevat, vaikka tutkimusten mukaan rikkovat enemmän liikennesääntöjä. Mutta ei nyt takerruta siihen.

Ohjelman toimenpiteitä ovat suorat ja sujuvat reitit, selkeät risteysjärjestelyt, väylien ja pysäköinnin ympärivuotinen ylläpito, liikenteen huomiointi työmaan aikaisissa järjestelyissä sekä pysäköintipaikkojen laatu ja määrä. Nämä pitää autoillekin saada kuntoon.

Jokainen autolla ajanut tietää, että tekemistä on paljon. Reitit kiertelevät miten sattuu, tiellä on vaarallisia esteitä. Risteyksissä vaaditaan suunnistustaitoja, jotta osaisi päätellä mihin kuuluu ajaa. Opasteita ei ole. Talvisin pääkadut ovat täynnä lunta, auran on huhujen mukaan joku nähnyt joskus. Työmailla ei ole juuri opasteita, katu vain laitettu aidoilla poikki, yritä löytää joku toinen reitti. Pysäköintipaikat, voi olisipa katettuja pysäköintitaloja! Sellaista se autoilu Helsingissä on.

Ja entäs vesiliikenne? Eikö sitäkin pitäisi kehittää, vai annetaanko Suomenlinnan lauttojen ruostua ja painua pohjaan. Kysyn vaan.

Janne Takala

Kirjoittaja on Pyöräliiton puheenjohtaja.