Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mari Skool Kunta piiloverottaa sähkön siirtohinnoilla

ÄKKIÄ LOPPUI keskustelu sähkön siirtohinnoista. Risto Matti selvitti Energiaviraston kanssa kuntien sähköyhtiöiden tienestit. Media on syyttänyt Carunaa korkeista siirtohinnoista aivan aiheesta, mutta kuntien sähköverkkoyhtiöt on jätetty rauhaan. Kuntien verkkoyhtiöt ovat ansainneet yli miljardi euroa viimeisten kolmen vuoden kuluessa. Mikä on enemmän kuin kokonaan yksityisten yhtiöiden potti.

*****

KUNTIEN RIISTOHINTOIHIN eivät poliitikot puutu, sillä jättivoittojen loppuminen tarkoittaisi kuntaveron nostoa. Ylihinnat kannattavat. Ne ovat tehokasta piiloverotusta, jota ei voi kiertää.

*****

PANKIN VALOPÄÄT laskivat, paljonko yhteiskunta hyötyy kotitalousvähennyksestä. Vähennyksen katto on 2 250 euroa miinus satasen omavastuu. Tämän saaminen edellyttää 5 875 euron työpalkkojen maksamista. Kun summasta vähennetään ALV ja sotumaksut, työntekijän palkaksi jää 2 900 euroa, josta menee tuloveroa 40 prosenttia.

Työntekijälle jää käteen 1 160 euroa ja valtio saa 4 715 euroa. Valtion kulu on 2 150, jonka jälkeen jää ylijäämä 2 565 euroa. Lisäksi valtio säästää 1 500 euron työttömyyskorvauksen maksun.

*****

TYÖLLISTÄMINEN merkitsee myös työeläkkeen karttumista. Kommunisti Anna Kontula ei voi enää väittää, ettei kotitalousvähennys kannata veronmaksajille ja työttömille. Vasemmiston mielestä kotitalousvähennys on ideologisesti väärin, kun sen saa vain maksetuista veroista.

Pitäisikö vähennysraha jakaa tukena veroja maksamattomille?

*****

HELSINKI TEKEE SÄHKÖÄ kivihiilellä. Jos se korvataan polttamalla puuta, ilmasto ei parane. Piipun päästä mitattuna puu tai hake saastuttaa saman kuin turve. Poliitikot ovat päättäneet, että turve uudistuu 300 vuodessa ja puu 100 vuodessa. Puu on poliittisesti ympäristöystävällisempää kuin turve. Sama köhä tulee turpeen ja puun pikihiukkasista. Hengitän tänään enkä 100 vuoden päästä.

*****

TUNNISTAAKO korona kielen, kun se leviää nopeasti ei-suomea puhuvien joukossa. Vai levitetäänkö sitä siellä, missä ei noudateta ohjeita.

Ravintolat ovat kiinni, mutta tunnistetut levittäjät ovat vapaalla.

Mari Skool on Helsingin Uutisten pakinan fiktiivinen kirjoittaja.