Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Isien syrjinnälle hiljainen hyväksyntä

Yhteishuoltajuuteen määrättyjen alaikäisten lastemme äiti kävi hiljattain työhaastattelussa toisessa maassa. Huomautin asiasta Helsingin lastensuojelulle, koska aikomus muuttaa pois Suomesta soti oikeuden huoltajuuspäätöstä vastaan.

Helsingin käräjäoikeus oli tuomiossaan luottanut äidin kertomaan, jonka mukaan hän aikoi pysyä Suomessa kunnes lapsistamme tulisi aikuisia, ja tehnyt tästä lähivanhemman.

Lastensuojelun näkemyksen mukaan äidin muuttoaikeita ei voitu todeta, siitäkään huolimatta, että tämä itse kertoi sosiaalityöntekijöille olleensa työnhaussa ulkomailla. Kun utelin, mitä muuta aikeiden toteamiseksi edellytettäisiin, jäin vaille vastausta.

Vetosin lastensuojeluun lausunnon muuttamiseksi todellisuutta vastaavaksi, eli niin että huoleni lasten joutumisesta eroon toisesta vanhemmastaan, todettaisiin perustelluksi. Pyyntöni ei saanut vastakaikua, vaikka lastensuojelun omien periaatteiden mukaisesti muuttoa suunnittelevan vanhemman on pyrittävä etukäteen sopimaan asumista koskevista järjestelyistä.

Sen sijaan lastensuojelu väitti, että äidin muuttoaikeista oli keskusteltu perheen kesken. Kantelin lausunnosta Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Avista kerrottiin, että tässä on lastensuojelun sana omaani vastaan, eikä heillä ole syytä lähteä pyytämään lastensuojelusta kirjallista selvitystä. Kun tiedustelin syitä haluttomuudelle, sain kuulla, että vastaavia kanteluita tulee heille pilvin pimein.

Pyysin vahvistamaan olinko ymmärtänyt oikein, kun päättelin että kyse oli siis resurssipulasta. Asiani esittelijä vakuutti minulle siinä kohdin, että siitä ei ollut kuitenkaan kyse. Mistä siis on kyse?

Olisi mukava kuulla vaihtoehtoisia näkemyksiä, sillä itse en keksi muuta vastausta kuin rakenteissa olevan isiin kohdistuvan syrjinnän, ja sille viranomaisten jatkuvasti antaman hiljaisen hyväksynnän.

Vanhempana syrjitty